Wykonanie
Domowy
smalec ze skwarkami,
cebulą i
jabłkiem nie ma sobie równych. To smaczne smarowidło do kanapek, znakomity dodatek do kanapek lub innych potraw. Zajadany od czasu do czasu z pajdą
chleba na pewno nikomu nie zaszkodzi.
składniki na 1 litr
smalcu70 dag
słoniny35 dag
wędzonego boczku4 średnie
cebule3 małe
jabłka1 łyżka suszonego
majerankuczarny pieprzsólprzepis
Słoninę i
boczek kroimy w kostkę.Do garnka wrzucamy pokrojoną
słoninę i wytapiamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia
smalcu aż skwarki nabiorą złotego koloru. Dodajemy
boczek i całość dokładnie rumienimy od czasu do czasu mieszając.
Cebulę drobno siekamy, obrane
jabłka kroimy w małą kostkę.Do wytopionych skwarków dodajemy posiekaną
cebulę i rumienimy ją na złoty kolor, następnie wrzucamy pokrojone
jabłka i szklimy je na
smalcu około 10 minut, po czym wszystko doprawiamy
solą,
czarnym pieprzem oraz
majerankiem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.Gotowy
smalec wlewamy do naczynia i i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.