Wykonanie
Pin It
Nie ma nic lepszego niż domowy
smalec do świeżo upieczonego domowego
chleba. A do tego jeszcze kiszony chrupiący
ogórek. Nie uważacie ? Wprawdzie nie jest to danie zbyt dietetyczne, ale co tam, raz na jakiś czas można zgrzeszyć. W końcu mamy Karnawał, zaszalejmy :-).
Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:700 g grubej
słoniny2
cebule1/2
jabłkaświeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka cząbru
Wykonanie:
Słoninę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy na zimną suchą patelnie i smażymy na średnim ogniu, aż skwarki się przyrumienią, a tłuszcz wytopi. Na pierwszym etapie wytapiania tłuszczu jest ważne, ąby temperatura nie była za wysoką, bo skwarki zrobią się bardzo twarde. Lepiej pozwolić im się dać wytopić pomału.Następnie obieramy
cebulę i
jabłko. Kroimy w drobną kostkę i najpierw dorzucamy
cebulę, a po 5 minutach
jabłko. Wszystko dusimy na małym ogniu, do momentu, aż
cebula będzie szklista. Patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy
przyprawy, mieszamy i gdy lekko przestygnie przelewamy do miseczek lub słoików. Podajemy po całkowitym wystygnięciu.