ßßß Cookit - przepis na Smalec z mięsem i cebulką

Smalec z mięsem i cebulką

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba.
Składniki:
500g słoniny
250g mięsa mielonego z łopatki
2 średnie cebule
jabłko
sól, czarny pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
Słoninę mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi. Dodajemy mielone mięso, cebule pokrojona w piórka i ćwiartki jabłka bez skórki i gniazda nasiennego. Dosypujemy majeranku wg uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu mieszając co kilka minut aż jabłka całkowicie się rozpadną a tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Gorący smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka powinny się „wciągnąć”. Można go przechowywać w spiżarce kilka miesięcy.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/smalec-z-miesem-i-cebulka.html