Wykonanie
Zaczęło się prosto i zwyczajnie - od dłuższego wylegiwania w łóżku i porannych kwiatków:) Później była
kawa i ciasto w Kawiarni Sowy w Suchym Lesie. Bo jest wiele miejsc, gdzie są dobre ciasta, ale nigdzie nie smakują tak, jak u Sowy. Nawet zwykła
tarta ma tam niepowtarzalny smak, a nie wspomnę już o torciku dakłas....bomba pysznego smaku:) Wszystkim, którzy lubią słodkie (w szczególności miłośnikom
tortów) bardzo mocno polecam wyroby Sowy. Do moich ulubionych należą: tort hiszpański
kawowy, tort cookies, tort marcello, pralinowy i sacher. Intensywność smaku i to, jak się rozpływają w ustach jest nie do opisania:)Za dwie
kawy z
bitą śmietaną i
lodami oraz za dwa kawałki tarty -
jabłkową i
gruszkową zapłaciliśmy 30 zł. Cena bardzo przystępna i rzadko zdarza się nam tak niski rachunek w kawiarni przy takim zamówieniu.W dzień kobiet - szczególnie tak
słoneczny - szkoda czasu na siedzenie w domu, więc i obiad był dziś ekspresowy, by jak najszybciej pójść do lasu i dać również nieco przyjemności naszemu psiakowi:)Kotlet z
fileta z indyka z
pieczarkami i puree z
ziemniaków, to zawsze dobry pomysł na szybkie danie.Potrzebujemy:2 kawałki piersi z
indyka400g
pieczarek pokrojonych w większe kawałki1
cebula posiekana1 łyżka
musztardy francuskiej2 łyżki
masłaziemniakiolej do smażenia
sól,
pieprz1
jajko roztrzepane2 łyżki
śmietany 12 lub 18%1. Obieramy
ziemniaki i nastawiamy do gotowania, w posolonej wodzie. Ja nigdy nie patrzę na zegarek przy ich gotowaniu, tylko sprawdzam widelcem, czy są miękkie, lub po prostu próbuję. Po ugotowaniu odcedzamy. Przekładamy do miski i ubijamy dodając łyżkę
masła i
musztardy francuskiej.2. W międzyczasie rozbijamy
indyka na grubsze kotlety, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Każdego kotleta obtaczamy w
jajku i w
bułce. Kładziemy na rozgrzany na patelni
olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.3. Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy
cebulkę. Jak będzie lekko zeszklona, dodajemy
pieczarki i podsmażamy razem do momentu aż
pieczarki zaczną wypuszczać
wodę. Wówczas przyprawiamy
solą i
pieprzem i jeszcze chwilkę smażymy. Na koniec dodajemy
śmietanę i mieszamy wszystko razem.Cudownie smacznego dnia kobiet!