Wykonanie
Oto wzbogacona wersja zapiekanki, ktora juz kiedys tu pokazywalam-
Brokuly zapiekane z
jajkiem, i ktora na stale gosci na naszym
stole. Polecam na lekki, wiosenny obiad.Dla 4 osob:600 g brokolowsol,
pieprz, galka muszkatalowa200 g
pieczarek4
cebule2 zabki
czosnku500 g
filetu z piersi indyka2 lyzki
oleju4
jajka150 ml
smietany kwasnej
Brokuly oczyscic, podzielic na rozyczki i zblanszowac w osolonej wrzacej wodzie przez 3 minuty. Odcedzic.
Pieczarki oczyscic, pokroic w plasterki.
Cebule i zabki
czosnku obrac,
cebule pokroic w polkrazki, a
czosnek drobno posiekac. Piers z
indyka pokroic w paski. Rozgrzac
olej na patelni i podsmazyc na rumiano paski
indyka. Dodac
cebule,
czosnek,
pieczarki i podsmazyc. Przyprawic do smaku
sola,
pieprzem i mielona galka muszkatalowa. Ostroznie wymieszac z rozyczkami
brokula. Przelozyc do naczynia do zapiekania.
Jajka ubic ze
smietana. Zalac zapiekanke. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C (z termoobiegiem- 180°C) ok. 20 minut. Kto lubi
moze na wierzchu posypac
startym serem np. gouda.