Wykonanie
Prawdziwy strogonof robi sie z najdelikatniejszej
wolowiny- z fieleta. A to i ciezko dostepne i drogie... Dlatego to tutaj to niestety "
podrobka" ;), choc jak
podrobka nie smakuje ;) Nam smakowalo z
pure z
selera. Ciekawa odmiana dla
pure ziemniaczanego.
Dla 4 osob:3
cebule1 kg
miesa na gulasz wieprzowego2 lyzki
oleju2 lyzeczki suszonego
tymiankusol,
pieprz250 ml
bialego wina wytrawnego1 lyzeczka
bulionu instant2 lyzeczki
musztardy250 g ogorkow konserwowych150 g kwasnej
smietany1 lyzka
makiCebule obrac, pokroic w cwiartki, pokroic w plasterki.
Mieso pokroic w kostke.
Olej ogrzac na patelni, podsmazyc na nim
mieso na rumiano. Powinno byc dobrze wysmazone. Dodac
cebule i
tymianek. Smazyc mieszajac ok. 2-3 minuty. Doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Dolac baile
wino i 500 ml
wody. Zagotowac. Wsypac
builon, dodac
musztarde i wymieszac. Dusic pod pryzkryciem ok. 1 1/2 godziny.
Ogorki pokroic w plasterki. Wymieszac
smietane i
make, dodac do gulaszu, wymieszac, gotowac ok. 5 minut, dodac
ogorki i juz nie gotowac.
Ogorki powinny zostac chrupiace. Ewentualnie doprawic do smaku.
Pure z
selera.Dla 4 osob:200g ziemniakow600 g
selera (bulwa)sol,
pieprz, mielona galka muszkatalowa1 lyzka kwasnej
smietanyZiemniaki i
seler obrac, pokroic w kostke, Gotowac od miekkosci w posolonej wodzie, odcedzic. Dodac
smietane, ugniesc
pure. Doprawic do smaku
sola,
pieprzem i galka muszkatalowa.