ßßß Cookit - przepis na Potrawka z kurczaka zapiekana pod ciastem francuskim

Potrawka z kurczaka zapiekana pod ciastem francuskim

nazwa

Wykonanie

Niezle zaskoczenie bylo na widoczne na twarzy mojego meza na widok tego "kosmicznego dania":
Po rozkrojeniu "czapy" z ciasta francuskiego pokazala sie zawartosc:
Dla 4 osob:
250 g gotowego ciasta francuskiego
600 g filetu z piersi kurczaka
4 kartofle
1 czerwona papryka
1 por
1 cebula
1 lyzka oleju
300 ml bulionu drobiowego
sol, pieprz
1 zoltko
Piers kurczaka pokroic w kostke, ziemniaki obrac, papryke umyc- zieminaki i papryke pokroic w kostke. Pora oczyscic, posiekac w talarki. Cebule obrac i posiekac na drobno. Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc cebule, dodac pora, papryke, ziemniaki i kurczaka. Smazyc mieszajac ok. 5 minut. Dodac bulion, doprawic do smaku, przelozyc do formy do zapiekania (srednica: 26 cm). Nalozyc plat ciasta francuskiego na forme i dobrze docisnac, posmarowac na wierzchu zoltkiem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 25-30 minut na zlotobrazowo.
Przepis : "Lisa. Kochen und backen" nr 2/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/06/Potrawka-z-kurczaka-zapiekana-popd-ciastem.html