Wykonanie
Niezle zaskoczenie bylo na widoczne na twarzy mojego
meza na widok tego "kosmicznego dania":

Po rozkrojeniu "czapy" z
ciasta francuskiego pokazala sie zawartosc:

Dla 4 osob:250 g gotowego
ciasta francuskiego600 g
filetu z piersi kurczaka4
kartofle1
czerwona papryka1
por1
cebula1 lyzka
oleju300 ml
bulionu drobiowegosol,
pieprz1
zoltkoPiers kurczaka pokroic w kostke,
ziemniaki obrac,
papryke umyc-
zieminaki i
papryke pokroic w kostke.
Pora oczyscic, posiekac w talarki.
Cebule obrac i posiekac na drobno. Na patelni rozgrzac
olej, podsmazyc
cebule, dodac
pora,
papryke,
ziemniaki i
kurczaka. Smazyc mieszajac ok. 5 minut. Dodac
bulion, doprawic do smaku, przelozyc do formy do zapiekania (srednica: 26 cm). Nalozyc
plat ciasta francuskiego na forme i dobrze docisnac, posmarowac na wierzchu
zoltkiem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 25-30 minut na zlotobrazowo.Przepis : "Lisa. Kochen und backen" nr 2/2012