ßßß
Dziś zapraszam na prostą tartę, do ktorej przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem z dodatkiem mozzarelli może być daniem głównym, lunchem lub po prostu przekąska. Smakuje także dzieciom, a ponieważ jest bardzo łatwa w przygotowaniu, na pewno Wasze pociechy chętnie Wam pomogą w gotowaniu.
Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cmCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:1 pierś z kurczaka400 g mrożonego szpinaku1 mozzarella3 jajka2 ząbki czosnku1 cebula1 opakowanie ciasta francuskiegoolej do smażeniasól morskaświeżo zmielony pieprz1 żółtko do posmarowania ciasta

Wykonanie:Ciasto wyjmujemy z lodówki, aby się nieco ociepliło.Cebulę kropimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, uważając, aby czosnek nam się nie przypalił. Szpinak wrzucamy na patelnię z warzywami i odparowujemy na małym ogniu. Gdy pozbędziemy się całej wody ze szpinaku wyłączamy ogień, solimy i pieprzymy.Kurczaka koimy w kostkę, delikatnie oprószamy solą i pieprzem i również smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Boki i dno wysmarowanej tłuszczem formy wykładamy częścią ciasta, resztę ciasta wykorzystamy do zrobienia kratki. Na ciasto wykładamy szpinak, na niego układamy podsmażonego kurczaka. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy z pokrojoną w kostkę mozzarellą, solimy i pieprzymy. Masę wylewamy na tartę.Z ciasta, które nam zostało wykrawamy paski, z których na wierzchu tarty robimy kratkę. Ciasto malujemy żółtkiem i pieczemy około 25 minut.