Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam na prostą tartę, do ktorej przygotowania wykorzystałam gotowe
ciasto francuskie.
Tarta ze
szpinakiem i
kurczakiem z dodatkiem
mozzarelli może być daniem głównym, lunchem lub po prostu przekąska. Smakuje także dzieciom, a ponieważ jest bardzo łatwa w przygotowaniu, na pewno Wasze pociechy chętnie Wam pomogą w gotowaniu.

Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cmCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:1
pierś z kurczaka400 g
mrożonego szpinaku1
mozzarella3
jajka2 ząbki
czosnku1
cebula1 opakowanie
ciasta francuskiegoolej do smażenia
sól morskaświeżo zmielony
pieprz1
żółtko do posmarowania ciasta



Wykonanie:Ciasto wyjmujemy z lodówki, aby się nieco ociepliło.
Cebulę kropimy w drobną kostkę,
czosnek drobno siekamy. Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, uważając, aby
czosnek nam się nie przypalił.
Szpinak wrzucamy na patelnię z warzywami i odparowujemy na małym ogniu. Gdy pozbędziemy się całej
wody ze
szpinaku wyłączamy ogień, solimy i
pieprzymy.
Kurczaka koimy w kostkę, delikatnie oprószamy
solą i
pieprzem i również smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Boki i dno wysmarowanej tłuszczem formy wykładamy częścią ciasta, resztę ciasta wykorzystamy do zrobienia kratki. Na ciasto wykładamy
szpinak, na niego układamy podsmażonego
kurczaka.
Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy z pokrojoną w kostkę
mozzarellą, solimy i
pieprzymy. Masę wylewamy na tartę.Z ciasta, które nam zostało wykrawamy paski, z których na wierzchu tarty robimy kratkę. Ciasto malujemy
żółtkiem i pieczemy około 25 minut.