Wykonanie
To jeszcze jedno z moich wigilijnych i świątecznych dań. Świątecznych dlatego, że pierwszego dnia Bożego Narodzenia na obiad zajadamy to, co pozostało z Wigilii, by jeszcze nacieszyć się
smakami, na które czekamy cały rok. Paszteciki francuskie ze
szpinakiem dojadamy do barszczu, jak już znudzą nam się uszka, choć trudno w to uwierzyć. Farsz wybrałam wegański , bo wypełniłam nim też paszteciki
drożdzowe z wege ciasta , by córka weganka mogła sobie je spokojnie zajadać. Prócz tego farszu miałam też
pieczarkowo-
porowy, jeden z naszych ulubionych i oczywiście
kapustę z
grzybami.duży arkusz
ciasta francuskiego1/2 opakowania
mrożonego szpinaku ( lub odpowiednia ilość świeżego w sezonie)ok.30 dkg
pieczarekcebula2 ząbki
czosnkuolej do smażenia
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowajajko do posmarowaniaNa
oleju podsmażyłam pokrojoną
cebulę, dodałam
pieczarki pokrojone w paski i dusiłam kilkanaście minut. Pod koniec dodałam posiekany
czosnek , po chwili dorzuciłam rozmrożony
szpinak i smażyłam, aż odparował. Doprawiłam
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Wystudziłam.Arkusz
ciasta francuskiego lekko rozwałkowałam. Podzieliłam na paski szerokości ok. 10 cm. Rozłożyłam farsz na połowie każdej części wzdłuż, zawinęłam i zlepiłam wszystkie części. Pokroiłam paszteciki na około 4-centymetrowe kawałki , posmarowałam rozkłóconym
jajkiem, rozłożyłam w odstępach ok 3 cm na natłuszczonej blasze i piekłam w 200 C około 15 minut.Wyszły bardzo smaczne,
szpinak z
pieczarkami to dobre połączenie i pasuje do
francuskiego ciasta. Polecam nie tylko na święta, ale też i na karnawałowe imprezy. Teaz zaczyna się na nie sezon, warto pamiętać nie tylko o jedzeniu ale też o wystroju, którego elementy można znaleźć np. w kodisklep.pl/23-balony .Paszteciki z
ciasta francuskiego są proste w przygotowaniu, farsz można wybrać według swoich upodobań, to dobre rozwiązanie niemal na każdą okazję.Smacznego !
(Odwiedzone 100
razy, 1 dzisiaj)