ßßß
 
            
         Pewnie u większości z Was na Wigilii nie może zabraknąć czerwonego barszczu. A jak barszcz to muszą być i paszteciki. W zeszłym roku pokazałam Wam przepis na kruche paszteciki z pieczarkami . Dziś przepis na pyszne paszteciki z ciasta francuskiego. Kruche, delikatne i nadziane aromatycznymi pieczarkami.Składniki, 8 porcji:500 g pieczarek2 cebule2 jajka2 łyżki bułki tartejsól, pieprz1 łyżka oleju1 opakowanie ciasta francuskiegoWykonanie:Pieczarki umyć ( obrać) – jak kto woli i jaką stosuje metodę. Pokroić je w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Na patelnię dodać pieczarki, zwiększyć ogień, tak aby pieczarki się smażyły, nabrały złotego koloru i nie puściły soków ( często mieszać). Smażyć około 5 minut. Pieczarki doprawić solą i pieprzem i odstawić do wystudzenia.Do pieczarek dodać 1 jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać masę. Ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układać farsz i zawijać ciasto w trójkąt lub prostokąt. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Pewnie u większości z Was na Wigilii nie może zabraknąć czerwonego barszczu. A jak barszcz to muszą być i paszteciki. W zeszłym roku pokazałam Wam przepis na kruche paszteciki z pieczarkami . Dziś przepis na pyszne paszteciki z ciasta francuskiego. Kruche, delikatne i nadziane aromatycznymi pieczarkami.Składniki, 8 porcji:500 g pieczarek2 cebule2 jajka2 łyżki bułki tartejsól, pieprz1 łyżka oleju1 opakowanie ciasta francuskiegoWykonanie:Pieczarki umyć ( obrać) – jak kto woli i jaką stosuje metodę. Pokroić je w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Na patelnię dodać pieczarki, zwiększyć ogień, tak aby pieczarki się smażyły, nabrały złotego koloru i nie puściły soków ( często mieszać). Smażyć około 5 minut. Pieczarki doprawić solą i pieprzem i odstawić do wystudzenia.Do pieczarek dodać 1 jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać masę. Ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układać farsz i zawijać ciasto w trójkąt lub prostokąt. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

