ßßß Cookit - przepis na Tartaletki ze szpinakiem

Tartaletki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tarte szupinkową, naprawdę! Mimo, ze w swoim czasie szpinak kojarzył mi się tylko z zieloną breją serwowaną w przedszkolu to obecnie mogę się nim zajadać w dowolnych ilościach. Tarta ze szpinakiem jest kwintesencją tego smaku. Cały czas kombinowałam, jakby tą „kwintesencje” zrobić w formie wyjściowej, do zabrania na spacer, czy do pracy. Wreszcie się udało, oto efekt :)
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
100g fety
140g suszonych pomidorów w oleju
Jajko
Cebula
Dwa ząbki czosnku
Świeżo mielo ny pieprz, świeżo mielona sól
Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w talarki. Po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zarumieni dorzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w paski, a fetę w kostkę. Oba składniki dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić pieprzem i odrobiną soli (z jej ilością należy uważać, gdyż feta jest słona). Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy jajko. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie tniemy na 8 kawałków. Każdym z nich wykładamy, wcześniej wysmarowaną tłuszczem foremkę na muffiny tworząc „kwiatki”. Wstawiamy do piekarnika na około 15 - 20 minut na 200 stopni Celsjusza (chyba, że instrukcja na gotowym cieście francuskim mówi inaczej). Obserwujemy wierzch ciasta, kiedy się zarumieni wyjmujemy. Zajadamy koniecznie na ciepło!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/01/tartaletki-ze-szpinakiem.html