Wykonanie

Moje ciało jest bardzo romantyczne. Miałam się wczoraj uczyć, napisać posta, ale... nie! Organizm stwierdził, że musimy być razem. W końcu to walentynki! Wróciłam do domu około 18 i usłyszałam od mojego ciała...
zero nauki, zajmij się mną. Tylko ja, ty, kubek gorącej
herbaty i termometr!Taki był mój romantyczny wieczór.Podkurowałam się trochę i pojechałam zaliczać różne filologiczne bzdety. Po drodze musiałam przekonać bardzo zatroskanego Azjatę, że nic mi nie jest. Ciągłe everything okay? zaczęło mnie mocno męczyć, ale potulnie kiwałam głową i starałam się przekonać, że I've a cold, but I'm
fine... nie wyglądał na przekonanego, ale po kilku tych samych odpowiedziach dotarło.W każdym razie miło było, że ktoś się mną zainteresował. Z drugiej strony to straszne, bo musiałam wyglądać okropnie :)Kiedy wracałam do domu przypomniały mi się te
ziemniaki. Są pyszne i rozgrzewające! Są pieczone, zdrowe i bardzo zimowe. Tylko musicie uzbroić się w cierpliwość, bo jedyną reakcją Najlepszego z mężczyzn na te
ziemniaki było zdziwienie. Bo jak to, z brudną skórką?!Uwierzcie, nie ma nic lepszego niż upieczony, nieobrany
ziemniak. Pyszna, pyszna brudna skórka!Przepis na 2 porcje:2 duże
ziemniaki1/2
czerwonej papryki1 szklanka aromatycznego
bulionu (najlepiej wołowego, ale może być każdy inny)1/2
cebuli1
pierś z kurczakaokoło 2–3 łyżek
olejusól,
pieprz,
rozmaryn,
estragonZiemniaki dokładnie wyszorować, ale nie obierać! Gotować przez 10 minut, odcedzić i odstawić do ostudzenia.Wyjąć patelnię i mały rondel. Do rondla wlać
bulion i odparowywać, aż zmniejszy objętość o połowę.
Cebulę pokroić w piórka,
paprykę i
kurczaka w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju, zeszklić na nim
cebulę, następnie podsmażyć
kurczaka, dodać
paprykę. Smażyć przez minutę i wlać
bulion. Doprowadzić do wrzenia i delikatnie przykręcić gaz. Gotować aż mocno zgęstnieje, często mieszać.
Ziemniaki przekroić na pół. Wydłubać miąższ (zostawić dwucentymetrowe ścianki). Rozłożyć
ziemniaki na papierze do pieczenia skorupką do góry. Polać odrobiną
oleju i posolić. Piec w 190 C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odwrócić. Polać
olejem, posolić, popieprzyć i posypać
rozmarynem. Piec przez 15 minut.Gulasz z
kurczaka doprawić
solą,
pieprzem i
estragonem. Wyjęte z piekarnika
ziemniaki nafaszerować i podawać!Idealne na zimową kolację.