Zapraszam w halloweenowy wieczor na talerz rozgrzewajacej zupy paprykowo-dyniowej :)Dla 6-8 osob:750 g ziemniakow1kg dyni2 duze straki zoltej lub czerwonej papryki1 szczypta mielonej pikatnej papryki w proszku2-3 cebule3 zabki czosnku150 g posiekanych orzeszkow ziemnych3 lyzki masla2 lyzki gestej smietanyskorka otarta z polowycytryny i sok2 lyzki przyprawycurrysol1 lyzka mielonego imbiruOrzechy uprazyc na patelni na zloty kolor. Dynie obrac, usunac pestki i pokroic w kostke. Papryki umyc, usunac pestki i pokroic w kostke. Cebule posiekac na drobno, czosnek przepuscic przez praske lub drobno posiekac. Cebule i papryke zeszklic na tluszczu. Dodac czosnek i curry, zalac 8 szklankami wody i zagotowac. Ziemniaki obrac i pokroic w ksotke, razem z dynia dodac do zupy. Po zagotowaniu gotowac jeszcze 20 minut, az warzywa beda miekkie. Nastepnie zmiksowac, dodajac smietane, sok i skorke z cytryny. Doprawic do smaku. Zupa smakuje rowniez w wersji niemiksowanej. Przed podaniem posypac orzechami.Przepis z: "Kuchnia polska" M. Caprari.