ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowo-paprykowa

Zupa dyniowo-paprykowa

nazwa

Wykonanie

Zapraszam w halloweenowy wieczor na talerz rozgrzewajacej zupy paprykowo-dyniowej :)
Dla 6-8 osob:
750 g ziemniakow
1kg dyni
2 duze straki zoltej lub czerwonej papryki
1 szczypta mielonej pikatnej papryki w proszku
2-3 cebule
3 zabki czosnku
150 g posiekanych orzeszkow ziemnych
3 lyzki masla
2 lyzki gestej smietany
skorka otarta z polowy cytryny i sok
2 lyzki przyprawy curry
sol
1 lyzka mielonego imbiru
Orzechy uprazyc na patelni na zloty kolor. Dynie obrac, usunac pestki i pokroic w kostke. Papryki umyc, usunac pestki i pokroic w kostke. Cebule posiekac na drobno, czosnek przepuscic przez praske lub drobno posiekac. Cebule i papryke zeszklic na tluszczu. Dodac czosnek i curry, zalac 8 szklankami wody i zagotowac. Ziemniaki obrac i pokroic w ksotke, razem z dynia dodac do zupy. Po zagotowaniu gotowac jeszcze 20 minut, az warzywa beda miekkie. Nastepnie zmiksowac, dodajac smietane, sok i skorke z cytryny. Doprawic do smaku. Zupa smakuje rowniez w wersji niemiksowanej. Przed podaniem posypac orzechami.
Przepis z: "Kuchnia polska" M. Caprari.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/10/Zupa-dyniowo-paprykowa.html