ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa marchewkowa z pierozkami tortellini

Kremowa zupa marchewkowa z pierozkami tortellini

nazwa

Wykonanie

Bardzo pyszna- smakuje juz jesiennie... Zupelnie nie mam pojecia, gdzie sie to lata podzialo...
Dla 4 osob:
750 g marchwi
1 duze jablko
1 duza cebula
3 lyzki masla
2 lyzeczki przyprawy curry w proszku
sol, pieprz
pol lyzeczki pikantnej papryki w proszku
5 szklanek bulionu warzywnego
20-30 malych pierozkow tortellini- mozna wziac gotowe lub skoryzstac z mojego przepisu: pierozki tortellini z nadzieniem miesno-warzywnym
Marchewki obrac, umyc, osuszyc, zetrzec na tarce jaryznowej lub drobno posiekac. Jablko umyc, obrac ze skorki i zetrzec na tarce jarzynowej lub posiekac w drobna kostke. Cebule obrac i drobno posiekac. W duzym rondlu rozpuscic maslo, podsmazyc na szklisto cebule, dodac marchew i jablko, posypac papryka, curry, pieprzem i sola, wymieszac, a nastepnie dusic pod przykryciem na niewielkim ogniu o. 5 minut. Dodac goracy bulion, wymieszac, gotowac pod przykryciem, az warzywa zmiekna. Nastepnie zmiksowac. Ewentulanie doprawic do smaku. Pierozki ugotowac w osolonej wodzie i podawac wraz z zupa. U mnie kazdy nakladal je sobie wedle uznania. :)
Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z: "101 przepisow Tom 36, wrzesien/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/09/Kremowa-zupa-marchewkowa-z-pierozkami-tortellini.html