Wykonanie
Bardzo pyszna- smakuje juz jesiennie... Zupelnie nie mam pojecia, gdzie sie to lata podzialo...Dla 4 osob:750 g
marchwi1 duze
jablko1 duza
cebula3 lyzki
masla2 lyzeczki
przyprawy curry w proszkusol,
pieprzpol lyzeczki
pikantnej papryki w proszku5 szklanek
bulionu warzywnego20-30 malych pierozkow tortellini- mozna wziac gotowe lub skoryzstac z mojego przepisu: pierozki tortellini z nadzieniem
miesno-warzywnym
Marchewki obrac, umyc, osuszyc, zetrzec na tarce jaryznowej lub drobno posiekac.
Jablko umyc, obrac ze skorki i zetrzec na tarce jarzynowej lub posiekac w drobna kostke.
Cebule obrac i drobno posiekac. W duzym rondlu rozpuscic
maslo, podsmazyc na szklisto
cebule, dodac
marchew i
jablko, posypac
papryka,
curry,
pieprzem i
sola, wymieszac, a nastepnie dusic pod przykryciem na niewielkim ogniu o. 5 minut. Dodac goracy
bulion, wymieszac, gotowac pod przykryciem, az warzywa zmiekna. Nastepnie zmiksowac. Ewentulanie doprawic do smaku. Pierozki ugotowac w osolonej wodzie i podawac wraz z zupa. U mnie kazdy nakladal je sobie wedle uznania. :)
Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "101 przepisow Tom 36, wrzesien/2013