Wykonanie
Składniki:- 1kg dyni- 1 duże kwaśne
jabłko- 1 mała
cebula- 3 łyżki
masła- 1/2 pęczka
włoszczyzny- 5 szklanek
bulionu warzywnego- 2 łyżeczki
przyprawy curry- 1/4 łyżeczki ostrej mielonej
papryki- odrobina
gałki muszkatołowej-
sól i
pieprz- świeże
oregano- 1 op. tortellini nadziewanych
serem ricottaSposób przygotowania:1.
Dynię obieramy, pozbywamy się nasion, kroimy na mniejsze kawałki,
cebulę siekamy,
jabłko i
włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę. Na
maśle podsmażamy
cebulę, następnie dodajemy
dynię,
włoszczyznę,
jabłko,
curry i
paprykę, chwilę smażymy. Później wlewamy
bulion i gotujemy do miękkości wszystkich składników.2. Gdy zmiękną garnek zestawiamy z palnika, całość miksujemy, ponownie stawiamy na palnik i jeszcze chwilę gotujemy, przyprawiamy odrobiną gałki,
solą i
pieprzem do smaku.3. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi pierożkami według przepisu na opakowaniu, można posypać listkami świeżego
oregano.