Wykonanie
Ryż jak z Afryki, czyli
ryż curry prosty w przygotowaniu, smaczny i aromatyczny. Przepis dostałam od siostry, która często przygotowuje taki
ryż jako dodatek do
kurczaka, warzyw z patelni lub dań chińskich. Ja robię go z
chili con carne.

Składniki:1szklanka
ryżu białego2
marchewki2
cebule2 łyżeczki
przyprawy curryok. 2 liltry
bulionu warzywnego lub rosołowego
olejvegetaZagotować
bulion.
Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebule pokroić w kosteczkę. Warzywa podsmażyć na
oleju.Szklankę
ryżu podsmażyć na
oleju, ciągle mieszając, aż lekko zacznie "łapać kolor". Dolać trochę
bulionu, żeby nie przywarło i dalej dusić pod przykryciem, często mieszając. Dodać podsmażone warzywa.
Bulion trzeba dolewać tak długo, aż
ryż będzie miękki. Dodać pół łyżeczki
vegety i 2 łyżeczki
curry. Wymieszać.

Przepis na
chili con carne pojawi się niedługo:)