ßßß
Składniki :
3 jabłka2 łodygi selera naciowego2-3 pory2 łyżeczki przyprawy curry (użyłam średnio ostrej)2 średnie ziemniaki500-750ml bulionu warzywnegosól, pieprzoliwa/masło do smażenia
Przygotowanie :W garnku rozgrzać tłuszcz dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojonego w plasterki selera naciowego i pora, dodać przyprawę curry, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie przykryć i dusić przez kolejne kilka minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie podgrzać i od razu podawać. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Smacznego !