ßßß Cookit - przepis na Zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry

Zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry

nazwa

Wykonanie

Płynne czwartki
Od dawna chodziła za mną jakaś dobra, wyrazista zupa, przeglądając książkę Kate McMillan "Smaczne Zupy" trafiłam na interesujący przepis i od razu wiedziałam, że to będzie pyszna zupa. Postanowiłam go wypróbować i nie pomyliłam się - rewelacyjna, słodko-kwaskowa, w zależności od tego jakich jabłek użyjecie, a jednocześnie nieco ostra i aromatyczna dzięki przyprawie curry. Połączenie tych składników jest fantastyczne i jestem pewna, że zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry przypadnie Wam do gustu ;)
Składniki :
3 jabłka
2 łodygi selera naciowego
2-3 pory
2 łyżeczki przyprawy curry (użyłam średnio ostrej)
2 średnie ziemniaki
500-750ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
oliwa/masło do smażenia
Przygotowanie :
W garnku rozgrzać tłuszcz dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojonego w plasterki selera naciowego i pora, dodać przyprawę curry, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie przykryć i dusić przez kolejne kilka minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie podgrzać i od razu podawać. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2016/04/zupa-porowo-jabkowa-z-selerem-naciowym.html