Wykonanie
Płynne czwartkiOd dawna chodziła za mną jakaś dobra, wyrazista zupa, przeglądając książkę Kate McMillan "Smaczne Zupy" trafiłam na interesujący przepis i od razu wiedziałam, że to będzie pyszna zupa. Postanowiłam go wypróbować i nie pomyliłam się - rewelacyjna, słodko-kwaskowa, w zależności od tego jakich
jabłek użyjecie, a jednocześnie nieco ostra i aromatyczna dzięki
przyprawie curry. Połączenie tych składników jest fantastyczne i jestem pewna, że zupa
porowo-
jabłkowa z
selerem naciowym i
curry przypadnie Wam do gustu ;)

Składniki :

3
jabłka2
łodygi selera naciowego2-3
pory2 łyżeczki
przyprawy curry (użyłam średnio ostrej)2 średnie
ziemniaki500-750ml
bulionu warzywnegosól,
pieprzoliwa/masło do smażenia

Przygotowanie :W garnku rozgrzać tłuszcz dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
jabłka, pokrojonego w plasterki
selera naciowego i
pora, dodać
przyprawę curry, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie przykryć i dusić przez kolejne kilka minut. Dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać
bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż
ziemniaki będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie podgrzać i od razu podawać. Najlepiej smakuje ze świeżą
bagietką.

Smacznego !