Wykonanie
Bardzo aromatyczna, szybka w przygotowaniu zupka, sycąca jak diabli, jeśli lubicie te klimaty, to będzie Wam bardzo smakowała :)
7 - 8
łodyg selera naciowego6 średnich
ziemniaków1 mały lub 0,5 dużego
poraokoło 1,4 litra
bulionu warzywnego (może być z kostki)1 łyżeczka
curry1 średnia
cebulasiekany
kopereksólparę listków z
seleraZ opłukanych
łodyg selera usunąć łykowate włókna, odciąć kilka zdrowych listków, łodygi pokroić na cienkie talarki.
Pora pokroić na plasterki,
cebulę posiekać.W rondlu z rozgrzanym
olejem lub
oliwą podsmażyć przez około 8 minut
pora,
selera i
cebulę, dodać
curry, smażyć jeszcze przez 2 minutki.Dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki, zalać wrzącym
bulionem, gotować do miękkości
ziemniaków, następnie całość zmiksować, doprawić
solą.Na talerzach posypać siekanym
koperkiem i pokrojonymi listkami z
selera.