Wykonanie
Pycha!W zasadzie tyle mogłoby posłużyć za rekomendację... I niech posłuży ;)Wiem, ze dziś dzień Czerwonego Świętego Mikołaja. Ale wiecie, ze pierwotnie tenże święty, chadzał w zielonym wdzianku? Dopiero reklama słynnego
napoju na "C" z początku lat 30. spopularyzowała i utrwaliła jego wizerunek jako Pana w Czerwieni.Ot, taka ciekawostka... Mam nadzieję, że nie wpłynie ona na ilość dostarczonych dziś prezentów? :>
Składniki:2 łyżki
masła2 duże
pory (bez liści)1 litr
bulionu - jak dla mnie w przypadku kremu z
pora najlepszy jest
bulion warzywny1 średnia
cebula4-5 średnich
ziemniaków1/2 łyżeczki posiekanego
koperku1 łyżeczka posiekanej
bazylii1/2 łyżeczki posiekanego
majerankusól i
pieprz do smaku
Pory pozbawić liści i pokroić w krążki.W garnku stopić
masło i wrzucić na nie
pory i
cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażać do czasu aż
pory zmiękną i się lekko przyrumienią. Zalać
bulionem, dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i posiekane
przyprawy. Gotować do czasu aż
ziemniaki zmiękną - wtedy wszystko dokładnie zblendować na gładką masę. Doprawić
solą i
pieprzem.Prawda, ze proste? ;)Można podawać z małymi grzankami, grzankami czosnkowymi, posypką z podsmażonej
cebulki, świeżymi
ziołami... z czym dusza zapragnie!Smacznego :)