Wykonanie
Na podstawie przepisu z programu „Zdrowie na widelcu”.
2
pory3 główki
brokułów4
łodygi selera naciowego2
cebule4
ziemniakikilka łyżek
oleju2 litry
bulionu warzywnegosól ;
pieprz białygroszek ptysiowy.Myjemy warzywa.
Cebulę i
por siekamy,
seler naciowy kroimy w plasterki.
Brokuły dzielimy na różyczki,
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Rozgrzewamy na patelni
olej, wrzucamy
cebulę, chwilę smażymy, dodajemy
por i
seler naciowy, następnie smażymy na małym ogniu przez 5- 10 minut. W dużym garnku przygotowujemy
bulion, przekładamy warzywa z patelni, dodajemy
ziemniaki,gotujemy aż
ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy
brokuły i gotujemy jeszcze kilka minut, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Miksujemy zupę i posypujemy np.
groszkiem ptysiowym czy
kiełkami z
brokułów.Smacznego :)