Wykonanie
Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować.Krem z
porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę
jogurtu lub
oliwy smakowej.Tym razem dodałam do kremu z
porów,
oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;)
Składniki:3 szklanki pokrojonych w plastry
porów (część biała i ewentualnie jasnozielona)1 szklanka pokrojonych w kostkę
ziemniaków1 średnia
cebula1 litr
bulionu warzywnego lub lekkiego
bulionu drobiowego1 łyżka
masła lub
oleju do smażenia
sól,
pieprz biały do smaku
oscypekPrzygotowanie:W garnku rozgrzać
masło, dodać pokrojone
pory i pokrojoną
cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną.Następnie dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę i
bulion.Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż
ziemniaki będą miękkie.Po ugotowaniu, pozostawić zupę do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki krem.Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco
bulionu lub
wody.Podgrzać ponownie zupę, doprawić
solą i
białym pieprzem.Przed podaniem dekorować zupę utartym na tarce
oscypkiem.Smacznego