ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa z porów z oscypkiem

Kremowa zupa z porów z oscypkiem

nazwa

Wykonanie

Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować.
Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej.
Tym razem dodałam do kremu z porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;)
Składniki:
3 szklanki pokrojonych w plastry porów (część biała i ewentualnie jasnozielona)
1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków
1 średnia cebula
1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego bulionu drobiowego
1 łyżka masła lub oleju do smażenia
sól, pieprz biały do smaku
oscypek
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion.
Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Po ugotowaniu, pozostawić zupę do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki krem.
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody.
Podgrzać ponownie zupę, doprawić solą i białym pieprzem.
Przed podaniem dekorować zupę utartym na tarce oscypkiem.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/01/kremowa-zupa-z-porow-z-oscypkiem.html