Wykonanie
Kurczak w sosie
curry.
Przepis jest w moich zbiorach od 15 lat. Pierwszy raz ugotował go dla mnie filipiński kucharz i od tego czasu często gości na moim
stole. Jest banalnie prosty, a
kurczak i sos bardzo smaczny. Składnik aji-no-
moto ( glutaminian
sodu) można pominąć.
Składniki:7 szt. pałeczki z
kurczaka1 łyżeczka hinduskiego
curryaji-no-
motosól morska1
ostra papryczka1 cm świeży
imbir2
cebule4 ząbki
czosnku1
cytryna sok10
goździków0,5 l
mleko 3,2%
mąka kukurydzianaWykonanie:Pałki posypać
curry,
solą i aji-no-
moto, włożyć do garnka w którym będziemy gotować. Dodać posiekany
czosnek,
imbir,
ostrą papryczkę,
cebulę pokrojoną w talarki,
goździki,
sok z cytryny.Całość zalać
mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości
mięsa.Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić
mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać.