ßßß
Kuchnia to takie miejsce w którym zrobienie pewnych potraw się nie przyspieszy. Posiłki trzeba sobie wcześniej zaplanować .Jest to danie które pokazał mi filipiński steward przypadło mi do smaku, więc polecam.Składniki:4 udka z kurczaka przecięte w stawach na połowę8 ząbków czosnku4 cebule pokrojone w talarkisok z 3 cytryn1 l. mleka2-3 łyżeczki curry (najlepiej hinduskiego)10 goździków1 mała papryka chilli pozbawiona gniazd nasiennychsól do smakuSposób wykonania:Pokrojone udka posypać dosyć dużą ilością curry ,odrobiną soli i ułożyć warstwami w garnku. Każdą warstwę posypać cebulą ,posiekanym czosnkiem, dodać kilka goździków, paprykę chilli i polać sokiem z cytryny. Tak samo postąpić z następną warstwą. Całość zalać zimnym mlekiem i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie gotować do miękkości. Zdjąć tłuszcz który będzie pływał na wierzchu gotowanej potrawy.(Gotować na małym ogniu).Wyjąć miękkiego kurczaka z garnka. Wytworzony sos przecedzić, można lekko zaciągnąć mąką. Sosem polać udka. Do tego oczywiście najlepszy jest ryż.