Wykonanie
Kuchnia to takie miejsce w którym zrobienie pewnych potraw się nie przyspieszy. Posiłki trzeba sobie wcześniej zaplanować .Jest to danie które pokazał mi filipiński steward przypadło mi do smaku, więc polecam.Składniki:4
udka z kurczaka przecięte w stawach na połowę8 ząbków
czosnku4
cebule pokrojone w talarkisok z 3
cytryn1 l.
mleka2-3 łyżeczki
curry (najlepiej hinduskiego)10
goździków1 mała
papryka chilli pozbawiona gniazd nasiennych
sól do smakuSposób wykonania:Pokrojone udka posypać dosyć dużą ilością
curry ,odrobiną
soli i ułożyć warstwami w garnku. Każdą warstwę posypać
cebulą ,posiekanym
czosnkiem, dodać kilka
goździków,
paprykę chilli i polać
sokiem z cytryny. Tak samo postąpić z następną warstwą. Całość zalać zimnym
mlekiem i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie gotować do miękkości. Zdjąć tłuszcz który będzie pływał na wierzchu gotowanej potrawy.(Gotować na małym ogniu).Wyjąć miękkiego
kurczaka z garnka. Wytworzony sos przecedzić, można lekko zaciągnąć
mąką. Sosem polać udka. Do tego oczywiście najlepszy jest
ryż.