Wykonanie
Przepis znaleziony dawno temu w internecie i trochę przeze mnie zmieniony. Niestety, nie prowadziłem wtedy bloga i w związku z tym nie zapisałem źródła. Nie zmienia to jednak faktu, że tak przygotowane udka z nutą egzotyki są bardzo dobre i godne polecenia.
Składniki:- 6
udek z kurczaka,- 1 duża
cebula,- 1
marchew,- 3 ząbki
czosnku,- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego,- 4 łyżeczki
słodkiej papryki,- 1/2 łyżeczki
chilli,- 1/2 szklanki
soku ananasowego (dałem z puszki ),- 1 łyżka
curry,- 1 łyżka
soli,- 1 łyżka
miodu,- sok z połowy
cytryny,-
tymianek ( u mnie świeży i suszony),-
olej do podsmażenia.Sposób wykonania:Udka przekroić na pół. Na patelni, na
oleju podsmażyć posiekaną
cebulę,
czosnek, startą na grubych oczkach
marchew. Dodać
słodką paprykę,
chilli, koncentrat, wlać
sok ananasowy i dusić 5 minut. Wyłączyć gaz i dodać resztę składników. Zalewę ostudzić i zalać nią przygotowane udka, najlepiej w naczyniu żaroodpornym. Odstawić do lodówki na dobę. Po tym czasie, przykryte wstawić do piekarnika i piec do miękkości. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć, aby
mięso się zrumieniło. Najlepiej smakuje z ugotowanym
ryżem, polanym powstałym z pieczenia sosem. Smacznego.