ßßß Cookit - przepis na Bawarska pasta serowa Obazda

Bawarska pasta serowa Obazda

nazwa

Wykonanie

Poniewaz Oktoberfest zaczal sie w sobote i trwa w najlepsze w Monachium na Teresienwiese przedstawiam wam bawarska paste serowa obazda! Zwykle kupuje ja gotowa. Teraz nawet jest promocja 2 w cenie jednej. Ale tym razem pokusilam sie zeby zrobic ja samej. Tym bardziej, ze Oktoberfest obchodzi w tym roku okragla rocznice 200- lecia swojego istnienia. A oto obazda i przyjaciele:
W miseczce obazda na tle charakterystycznej bawarskiej flagi w niebiesko- biale romby, obok precel, szklanka do piwa i biale pszeniczne piwo.
A oto juz sama serowa pasta w klasycznej wersji:
250 g sera typu camembert
75 g masla
150 g serka homogenizowanego lub fromage naturalnego
2 szalotki
peczek szczypiorku
sol, pieprz, slodka papryka w proszku
Ser camembert poroic w kostke, rozetrzec z serkiem frmage, maslem i pokrojonymi na drobna kosteczke szalotkami i posiekanym szczypiorkiem. Doprawic do smaku sola, pieprzem i papryka. Odstawic na godzine, by skladniki sie przegryzly.
A tu jeszcze kilka nowszych wariantow tej pasty.
Z bialym piwem pszenicznym
250 g sera camebert
2 lyzeczki kminku
100 g serka fromage naturalnego
4 lyzki bialego piwa pszenicznego
2 cebulki ze szczypiorem
100 g bialej rzodkwi
sol, pieprz
Kminek uprozyc na patelni, cebulki pokroic w krazki, rzodkiew zetrzec na drobnej tarce, camebert pokroic w kostke. Wszystkie skladniki rozetrzec ze soba na paste.
Z serem limburskim
100 g pomidorkow koktajlowych
100 g korniszonow
2 szalotki
200 g sera limburskiego (to tez ser plesniowy z czerwona skorka)
100 g serka fromage
75 g masla
3 lyzki siekanej pietruszki.
Pomidorki, korniszony i szalotki pokroic w kostke. Dodac pokrojony ser, maslo i pietruszke, rozetrzec, doprawic do smaku sola i pieprzem
Z owocami
50 g orzechow wloskich
1 czerwona cebula
1 gruszka
250 g sera camebert
100 g serka fromage
1 lyzka miodu
2 lyzki winiaku gruszkowego
Orzechy posiekac, uprazyc na patelni, ostudzic. Dodac pokrojone w kostke cebule i gruszke, wymieszac z pokrojonym camembertem, sola, serkiem fromage, miodem i winiakiem.
O´zapft is! ;) Prost!
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/09/Bawarska-pasta-serowa-Obazda.html