Wykonanie
Poniewaz Oktoberfest zaczal sie w sobote i trwa w najlepsze w Monachium na Teresienwiese przedstawiam wam bawarska paste serowa obazda! Zwykle kupuje ja gotowa. Teraz nawet jest promocja 2 w cenie jednej. Ale tym razem pokusilam sie zeby zrobic ja samej. Tym bardziej, ze Oktoberfest obchodzi w tym roku okragla rocznice 200- lecia swojego istnienia. A oto obazda i przyjaciele:
W miseczce obazda na tle charakterystycznej bawarskiej flagi w niebiesko- biale romby, obok
precel, szklanka do
piwa i biale pszeniczne
piwo.A oto juz sama serowa pasta w klasycznej wersji:250 g
sera typu
camembert75 g
masla150 g
serka homogenizowanego lub fromage naturalnego2
szalotkipeczek
szczypiorkusol,
pieprz,
slodka papryka w proszku
Ser camembert poroic w kostke, rozetrzec z
serkiem frmage,
maslem i pokrojonymi na drobna kosteczke
szalotkami i posiekanym
szczypiorkiem. Doprawic do smaku
sola,
pieprzem i
papryka. Odstawic na godzine, by skladniki sie przegryzly.A tu jeszcze kilka nowszych wariantow tej pasty.Z bialym
piwem pszenicznym250 g
sera camebert2 lyzeczki
kminku100 g
serka fromage naturalnego4 lyzki bialego
piwa pszenicznego2
cebulki ze
szczypiorem100 g bialej rzodkwisol,
pieprzKminek uprozyc na patelni,
cebulki pokroic w
krazki,
rzodkiew zetrzec na drobnej tarce,
camebert pokroic w kostke. Wszystkie skladniki rozetrzec ze
soba na paste.Z
serem limburskim100 g pomidorkow koktajlowych100 g korniszonow2
szalotki200 g
sera limburskiego (to tez
ser plesniowy z czerwona skorka)100 g
serka fromage75 g
masla3 lyzki siekanej
pietruszki.
Pomidorki,
korniszony i
szalotki pokroic w kostke. Dodac pokrojony
ser,
maslo i
pietruszke, rozetrzec, doprawic do smaku
sola i
pieprzemZ
owocami50 g orzechow wloskich1
czerwona cebula1
gruszka250 g
sera camebert100 g
serka fromage1 lyzka
miodu2 lyzki
winiaku gruszkowegoOrzechy posiekac, uprazyc na patelni, ostudzic. Dodac pokrojone w kostke
cebule i
gruszke, wymieszac z pokrojonym
camembertem,
sola,
serkiem fromage,
miodem i
winiakiem.O´zapft is! ;) Prost!