Wykonanie
Nie tylko
winem i tapasami człowiek żyje! Człowiek w karnawale lubi się czasem spotkać i posiedzieć przy dobrym
piwie, i podać do tego
piwa coś zacnego, wartego dobrej myśli, godnego zachwytów. Taką wyborną przekąską do
piwa jest bawarska obazda (Bayerischer Obatzda), czyli pasta do
chleba i precli na bazie
sera camembert. Po mojemu, w wersji meee (z kozim
twarogiem) jest absolutnie rewelacyjna!
Dziś słucham podpowiedzi muzycznych, które "odkrywa dla mnie w tym tygodniu" Spotify. Lubię to - "Elijah" Matthew And The Atlas, posłuchajcie...Nie mam za dużo doświadczenia z kuchnią niemiecką, bawarską, austriacką, czy angielską. Nie było mi z nimi dotychczas po drodze albo zwyczajnie nie miałam okazję wpaść w zachwyt. Dlatego, jeśli trafi się taka "perełka", która zachwyci, czem prędzej zapisuję ją w kajecie i podaję dalej.Obazda (Bayerischer Obatzda) to typowa przekąska bawarskich ogródków
piwnych. Była sposobem na zagospodarowanie nieco przejrzałego
sera camembert, który w miarę dojrzewania nabierał ostrości. Podaje się ją w miseczkach razem z preclami lub paluszkami do
piwa, wówczas ma formę stosunkowo rzadką, jak gęsty dip
serowy. Tym właśnie jest - kremowym,
serowym dipem o ziarnistej strukturze. Jeśli chcesz ją podać w wersji
śniadaniowej, przygotuj nieco bardziej gęstą pastę i podaj z z dobrym
pszennym chlebem na zakwasie.Moja znajoma, która poczęstowała mnie obazdą pierwszy raz, zdradziła mi kilka sekretów ich domowej wersji bawarskiej obazdy, przekazanych jej przez babcię pochodzącą z Bawarii:- drobniutko posiekaną
cebulę zalewa się odrobiną
jasnego piwa pszenicznego na kilka minut, by
cebula straciła na ostrości- jeśli lubisz mocno dojrzałe
sery pleśniowe, pozostaw
camembert w cieple na blacie kuchennym przez 2-3 dni, jeśli wolisz łagodniejszy smak, dojrzewaj
ser na blacie kuchennym przez dobę- odrobina
miodu wspaniale balansuje ostre smaki- podstawowe
przyprawy do obazdy to
słodka papryka w proszku, odrobina
chilli i świeżo utarty w moździerzu
kminek- najlepiej wyrabia się obazdę rękoma, gdy składniki rozgrzewają się od temperatury ciała, można jednak użyć tłuczka do
ziemniaków, a dopiero na ostatnim etapie zmiksować całość mikserem, by nabrała puszystości
Bawarsta obazda jest kremowa, a jednocześnie nierówna, ziarnista w strukturze. W mojej wersji jest z dodatkiem kremowego
serka koziego, który z odrobiną
miodu i delikatną, chrupiącą
czerwoną cebulką po prostu robi robotę. Nim udało mi się podać obazdę na spotkaniu przy
piwie ze znajomymi, moje dzieciaki uznały, że to wspaniała pasta do
chleba na śniadanie. Delikatnie słona, leciutko pikantna z nutą
słodyczy, intensywnie paprykowa.Obazda będzie też genialnym nadzieniem do upieczonych w mundurkach
ziemniaków lub kotletów wieprzowych z grilla.
Serio, jak raz ją zrobicie, będziecie ciągle poszukiwać nowych sposobów na podanie jej. Jest absolutnie wyśmienita!Bawarska obazda meee - serowa pasta z
kozim twarożkiem (Bayerischer Obatzda)wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową, a
ser camembert powinien poleżeć na blacie kuchennym 1-3 dni, żeby nieco bardziej dojrzeć i nabrać ostrości20g (ok 1/2 szt)
czerwonej cebuli lub
szalotki20g
piwa pszenicznego200g
sera camembert (może być nieco bardziej dojrzały)100g
koziego twarożku25g miękkiego
masła1 czubata łyżeczka
słodkiej papryki w proszkuszczypta
płatków chilliszczypta
kminku świeżo utartego w moździerzuświeżo mielony
pieprz5g
miodu rzepakowego, akacjowego lub innego o łagodnym smaku1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiopcjonalnie dodatkowe 20-30g
piwaCebulę pokrój w jak najdrobniejszą kostkę, przełóż do miseczki, zalej
piwem i odstaw na 10 minut.
Ser camembert pokrój na drobne kawałki lub rozgnieć tłuczkiem do
ziemniaków, a następnie wymieszaj z
masłem i
kozim twarożki, rozgniatając dłońmi. Dodaj
przyprawy,
miód i posiekaną
natkę. Ubijaj mikserem, aż obazda stanie się lekka i puszysta (ok 5 minut). Jeśli chcesz podawać pastę do
chleba, pozostaw ją w gęstej wersji. Jeżeli wolisz luźniejsza formę, która będzie dipem do precli,
krakersów lub paluszków, wmiksuj dodatkowe 20-30g
piwa.Odstaw pastę do przegryzienia do lodówki na minimum godzinę. Wyjmij z lodówki 15 minut przed podaniem.