ßßß
 
            
         Składniki:1 duża cebula pokrojona w drobniutką kostkę2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 papryczka chili drobno pokrojona1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę2 puszki krojonych pomidorów1 łyżeczka koncentraty pomidorowego1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżeczka przyprawy harrisa (w proszku) lub ostrej papryki1 łyżeczka słodkiej papryki0,25 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka miodusol, pieprz2 jajkanatka pietruszki do przybrania (opcjonalnie)tłuszcz do smażenia
Składniki:1 duża cebula pokrojona w drobniutką kostkę2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 papryczka chili drobno pokrojona1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę2 puszki krojonych pomidorów1 łyżeczka koncentraty pomidorowego1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżeczka przyprawy harrisa (w proszku) lub ostrej papryki1 łyżeczka słodkiej papryki0,25 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka miodusol, pieprz2 jajkanatka pietruszki do przybrania (opcjonalnie)tłuszcz do smażenia Przygotowanie:Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek, wymieszać i chwilę smażyć. Dołożyć papryczkę chili i czerwoną paprykę, smażyć mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie. Wlać pomidory i koncentrat pomidorowy, miód, dodać przyprawy, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut.Sos przełożyć do naczyń do zapiekania, w środku wydrążyć zagłębienie i wbić tam jajko. Wstawić do piekarnika ustawionego na 150 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut, aż białko się zetnie, a żółtko będzie półpłynne (trzeba tego pilnować, przez długi czas jajko się nie ścina, aż minutka za długo i robi się jajko na twardo, warto co chwilę poruszyć naczyniem, aby sprawdzić jaką jajka mają konsystencję).Podawać natychmiast, posypane natką pietruszki lub kolendrą z ulubionym pieczywem.UWAGA! Danie to można przygotować bez zapiekania. Jajka można wbić do sosu na patelnię i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, do czasu aż jajka się zetną do pożądanej konsystencji.
Przygotowanie:Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek, wymieszać i chwilę smażyć. Dołożyć papryczkę chili i czerwoną paprykę, smażyć mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie. Wlać pomidory i koncentrat pomidorowy, miód, dodać przyprawy, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut.Sos przełożyć do naczyń do zapiekania, w środku wydrążyć zagłębienie i wbić tam jajko. Wstawić do piekarnika ustawionego na 150 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut, aż białko się zetnie, a żółtko będzie półpłynne (trzeba tego pilnować, przez długi czas jajko się nie ścina, aż minutka za długo i robi się jajko na twardo, warto co chwilę poruszyć naczyniem, aby sprawdzić jaką jajka mają konsystencję).Podawać natychmiast, posypane natką pietruszki lub kolendrą z ulubionym pieczywem.UWAGA! Danie to można przygotować bez zapiekania. Jajka można wbić do sosu na patelnię i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, do czasu aż jajka się zetną do pożądanej konsystencji. Smacznego!
Smacznego!