Wykonanie
W weekendowy poranek jest czas, aby nie śpiesząc się, przygotować pyszne śniadanko. Ja będąc nadal w klimatach kuchni arabskiej postanowiłam zrobić jedno ze śniadań popularnych w krajach północnoafrykańskich, ale także bliskowschodnich - shakshoukę. Jest to pyszne
jajko zapieczone w pikantnym i aromatycznym
sosie pomidorowym.
Składniki:1 duża
cebula pokrojona w drobniutką kostkę2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1
papryczka chili drobno pokrojona1
czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę2 puszki krojonych
pomidorów1 łyżeczka
koncentraty pomidorowego1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka
przyprawy harrisa (w proszku) lub
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej papryki0,25 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
miodusol,
pieprz2
jajkanatka pietruszki do przybrania (opcjonalnie)tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim
cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodać
czosnek, wymieszać i chwilę smażyć. Dołożyć
papryczkę chili i
czerwoną paprykę, smażyć mieszając od czasu do czasu, aż
papryka zmięknie. Wlać
pomidory i
koncentrat pomidorowy,
miód, dodać
przyprawy,
sól i
pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut.Sos przełożyć do naczyń do zapiekania, w środku wydrążyć zagłębienie i wbić tam
jajko. Wstawić do piekarnika ustawionego na 150 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut, aż
białko się zetnie, a
żółtko będzie półpłynne (trzeba tego pilnować, przez długi czas
jajko się nie ścina, aż minutka za długo i robi się
jajko na twardo, warto co chwilę poruszyć naczyniem, aby sprawdzić jaką
jajka mają konsystencję).Podawać natychmiast, posypane
natką pietruszki lub
kolendrą z ulubionym
pieczywem.UWAGA! Danie to można przygotować bez zapiekania.
Jajka można wbić do sosu na patelnię i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, do czasu aż
jajka się zetną do pożądanej konsystencji.
Smacznego!