ßßß Cookit - przepis na Shakshouka

Shakshouka

nazwa

Wykonanie

W weekendowy poranek jest czas, aby nie śpiesząc się, przygotować pyszne śniadanko. Ja będąc nadal w klimatach kuchni arabskiej postanowiłam zrobić jedno ze śniadań popularnych w krajach północnoafrykańskich, ale także bliskowschodnich - shakshoukę. Jest to pyszne jajko zapieczone w pikantnym i aromatycznym sosie pomidorowym.
Składniki:
1 duża cebula pokrojona w drobniutką kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 papryczka chili drobno pokrojona
1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżeczka koncentraty pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka przyprawy harrisa (w proszku) lub ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,25 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka miodu
sol, pieprz
2 jajka
natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie)
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek, wymieszać i chwilę smażyć. Dołożyć papryczkę chili i czerwoną paprykę, smażyć mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie. Wlać pomidory i koncentrat pomidorowy, miód, dodać przyprawy, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Sos przełożyć do naczyń do zapiekania, w środku wydrążyć zagłębienie i wbić tam jajko. Wstawić do piekarnika ustawionego na 150 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut, aż białko się zetnie, a żółtko będzie półpłynne (trzeba tego pilnować, przez długi czas jajko się nie ścina, aż minutka za długo i robi się jajko na twardo, warto co chwilę poruszyć naczyniem, aby sprawdzić jaką jajka mają konsystencję).
Podawać natychmiast, posypane natką pietruszki lub kolendrą z ulubionym pieczywem.
UWAGA! Danie to można przygotować bez zapiekania. Jajka można wbić do sosu na patelnię i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, do czasu aż jajka się zetną do pożądanej konsystencji.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/02/shakshouka.html