ßßß Cookit - przepis na Żeberka na piwie

Żeberka na piwie

nazwa

Wykonanie

Często w swojej kuchni używam piwa do podkreślenia smaku potraw. Jeżeli dania są słone i tłuste to wymagają mocno goryczkowego trunku- piwo w takim przypadku jest idealne! Zawarty w piwie alkohol zwiększa soczystość mięsa!
1 kg Żebrek
1 cebula
Pol szklanki piwa karmelowego
Łyżka mielonej papryki
Plaska łyżeczka kminku
Sol, pieprz
Tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Żeberka opłucz, pokrój na porcje, natrzyj słodka papryką, kminkiem, sola i pieprzem i odstaw na noc do lodówki. Na patelni rozgrzej tłuszcz, ułóż żeberka, dodaj pokrojoną cebulę i smaż na rumiano ze wszystkich stron. Pod koniec zalej piwem i duś około godziny na wolnym ogniu.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/08/zeberka-na-piwie.html