ßßß Cookit - przepis na 761.Zapiekana z kaszą

761.Zapiekana z kaszą

nazwa

Wykonanie

Na zdjęciu nie wygląda to ciekawie, ale danie wyszło smaczne...wszystkim smakowało..do tej zapiekanki użyłam kaszy jęczmiennej perłowej , którą dostałam od firmy Młyny Stoisław ..
2 saszetki kaszy jęczmiennej perłowej
30 dkg pieczarek
30 dkg mięsa wieprzowego
2 kolorowe papryki
1 cebula
3/4 szkl.piwa
sól, pieprz
kminek
1 kostka rosołowa
natka pietruszki, koperek
Woreczki z kaszą włożyć do wrzątku , posolić.Gotować 20 minut.Wyjąć woreczki, odsączyć i wysypać kaszę.Mięso pokroić w kostkę i obrumienić na smalcu, posypać solą , pieprzem i kminkiem.Dusić podlewając piwem, w połowie duszenia dodać cebulę, pokrojone pieczarki i paprykę.W naczyniu żaroodpornym układać na przemian kaszę i mięso z papryką i pieczarkami, posypując natką [ ja wcześniej wymieszałam mięso z natką].Podlać około 1 szkl.bulionu z kostki rosołowej.Zapiekać około 20 minut.
Teraz kilka słów o kaszy..
Kasza jęczmienna..W wielu regionach Polski znana jest pod nazwą "kasza mazurska". Jej smak docenia najwięcej osób, decydujących się na jedzenie kasz. Małe, połyskujące perełki uzyskuje się poprzez pocięcie jęczmiennego pęczaku, które następnie poddaje się obtoczeniu i polerowaniu. Sposób obróbki ziarna pozbawia ją nieco wartości zdrowotnych ponieważ w przeciwieństwie do kaszy mazurskiej proces obtaczania (polerowania) trwa dwukrotnie dłużej. Jednak jak wszystkie inne kasze jęczmienne i ta należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.
A teraz porównanie kaszy Młynów w Stoisławiu z kaszą z innej firmy..różnicę widać gołym okiem.. i od tej pory ,jeśli oczywiście znajdę w naszych sklepach [ a mieszkam w małej miejscowości] kasze z Młynów w Stoisławiu to tylko taką będę kupować.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/07/761zapiekana-z-kasza.html