Wykonanie
Na zdjęciu nie wygląda to ciekawie, ale danie wyszło smaczne...wszystkim smakowało..do tej zapiekanki użyłam
kaszy jęczmiennej perłowej , którą dostałam od firmy Młyny Stoisław ..
2 saszetki
kaszy jęczmiennej perłowej30 dkg
pieczarek30 dkg
mięsa wieprzowego2 kolorowe
papryki1
cebula3/4 szkl.
piwasól,
pieprzkminek1
kostka rosołowanatka pietruszki,
koperekWoreczki z
kaszą włożyć do wrzątku , posolić.Gotować 20 minut.Wyjąć woreczki, odsączyć i wysypać
kaszę.
Mięso pokroić w kostkę i obrumienić na
smalcu, posypać
solą ,
pieprzem i
kminkiem.Dusić podlewając
piwem, w połowie duszenia dodać
cebulę, pokrojone
pieczarki i
paprykę.W naczyniu żaroodpornym układać na przemian
kaszę i
mięso z
papryką i
pieczarkami, posypując
natką [ ja wcześniej wymieszałam
mięso z
natką].Podlać około 1 szkl.
bulionu z kostki rosołowej.Zapiekać około 20 minut.
Teraz kilka słów o
kaszy..
Kasza jęczmienna..W wielu regionach Polski znana jest pod nazwą "
kasza mazurska". Jej smak docenia najwięcej osób, decydujących się na jedzenie
kasz. Małe, połyskujące perełki uzyskuje się poprzez pocięcie jęczmiennego pęczaku, które następnie poddaje się obtoczeniu i polerowaniu. Sposób obróbki ziarna pozbawia ją nieco wartości zdrowotnych ponieważ w przeciwieństwie do
kaszy mazurskiej proces obtaczania (polerowania) trwa dwukrotnie dłużej. Jednak jak wszystkie inne
kasze jęczmienne i ta należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.A teraz porównanie
kaszy Młynów w Stoisławiu z
kaszą z innej firmy..różnicę widać gołym
okiem.. i od tej
pory ,jeśli oczywiście znajdę w naszych sklepach [ a mieszkam w małej miejscowości]
kasze z Młynów w Stoisławiu to tylko taką
będę kupować.