Wykonanie
Odpowiednia potrawa na zimowe chłody. Bardzo sycąca, rozgrzewająca i pyszna. Aby smakowała wyjątkowo należy zabrać się za jej przygotowanie jeden dzień wcześniej.
Mięso trzeba zamarynować w
czosnku oraz ziarnach
kminku i odstawić w chłodne miejsce, aby obydwa te smaki dobrze wniknęły w
mięso.
Składniki:350g chudego
mięsa wieprzowego na gulasz2 duże
cebule400ml
bulionu150ml
piwa5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe1/2 łyżeczki suszonej
papryki5
pieczarek1 łyżeczka
kminku (całego)5-6 ząbków
czosnku1 szklanka
kaszy bulgur
wodasólpieprzoliwaPrzygotowanie:Trzy-cztery ząbki
czosnku obrać i przekroić na połowę.
Mięso pokroić na niewielkie kawałki, obsypać
kminem i
czosnkiem, włożyć do plastikowej
torebki strunowej (lub do miski), wymieszać, zamknąć i odłożyć do lodówki minimum na jedną noc.Następnego dnia wyjąć
mięso z
torebki, odłożyć
czosnek (można już go wyrzucić) i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na patelnię do
mięsa i smażyć, aż się zeszkli. Dodać
pieczarki (umyte i pokrojone wcześniej) i dusić, aż puszczą sok. Posiekać pozostały
czosnek i wsypać na patelnię, dodać
paprykę,
ziele angielskie i
liście laurowe. Dusić chwilę, następnie wlać
bulion oraz
piwo, zagotować. Pozostawić na niewielkim ogniu ok 30 - 40 minut, aż
mięso zmięknie a ilość płynu się zredukuje. Doprawić
solą i
pieprzem.
Kaszę zalać trzema szklankami zimnej
wody, posolić i zagotować, zmniejszyć temperaturę pod palnikiem i gotować ok 20 minut, bez przykrycia. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i nakryć pokrywką. Odstawić, aby
kasza się uparowała.Gulasz podawać z
kaszą.Smacznego :)