ßßß Cookit - przepis na Gulasz na piwie z kaszą bulgur

Gulasz na piwie z kaszą bulgur

nazwa

Wykonanie

Odpowiednia potrawa na zimowe chłody. Bardzo sycąca, rozgrzewająca i pyszna. Aby smakowała wyjątkowo należy zabrać się za jej przygotowanie jeden dzień wcześniej. Mięso trzeba zamarynować w czosnku oraz ziarnach kminku i odstawić w chłodne miejsce, aby obydwa te smaki dobrze wniknęły w mięso.
Składniki:
350g chudego mięsa wieprzowego na gulasz
2 duże cebule
400ml bulionu
150ml piwa
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki suszonej papryki
5 pieczarek
1 łyżeczka kminku (całego)
5-6 ząbków czosnku
1 szklanka kaszy bulgur
woda
sól
pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Trzy-cztery ząbki czosnku obrać i przekroić na połowę. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, obsypać kminem i czosnkiem, włożyć do plastikowej torebki strunowej (lub do miski), wymieszać, zamknąć i odłożyć do lodówki minimum na jedną noc.
Następnego dnia wyjąć mięso z torebki, odłożyć czosnek (można już go wyrzucić) i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na patelnię do mięsa i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pieczarki (umyte i pokrojone wcześniej) i dusić, aż puszczą sok. Posiekać pozostały czosnek i wsypać na patelnię, dodać paprykę, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić chwilę, następnie wlać bulion oraz piwo, zagotować. Pozostawić na niewielkim ogniu ok 30 - 40 minut, aż mięso zmięknie a ilość płynu się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.
Kaszę zalać trzema szklankami zimnej wody, posolić i zagotować, zmniejszyć temperaturę pod palnikiem i gotować ok 20 minut, bez przykrycia. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i nakryć pokrywką. Odstawić, aby kasza się uparowała.
Gulasz podawać z kaszą.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/12/gulasz-na-piwie-z-kasza-bulgur.html