ßßß
 
            
         Składniki:350g chudego mięsa wieprzowego na gulasz2 duże cebule400ml bulionu150ml piwa5 ziaren ziela angielskiego2 liście laurowe1/2 łyżeczki suszonej papryki5 pieczarek1 łyżeczka kminku (całego)5-6 ząbków czosnku1 szklanka kaszy bulgurwodasólpieprzoliwaPrzygotowanie:Trzy-cztery ząbki czosnku obrać i przekroić na połowę. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, obsypać kminem i czosnkiem, włożyć do plastikowej torebki strunowej (lub do miski), wymieszać, zamknąć i odłożyć do lodówki minimum na jedną noc.Następnego dnia wyjąć mięso z torebki, odłożyć czosnek (można już go wyrzucić) i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na patelnię do mięsa i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pieczarki (umyte i pokrojone wcześniej) i dusić, aż puszczą sok. Posiekać pozostały czosnek i wsypać na patelnię, dodać paprykę, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić chwilę, następnie wlać bulion oraz piwo, zagotować. Pozostawić na niewielkim ogniu ok 30 - 40 minut, aż mięso zmięknie a ilość płynu się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.Kaszę zalać trzema szklankami zimnej wody, posolić i zagotować, zmniejszyć temperaturę pod palnikiem i gotować ok 20 minut, bez przykrycia. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i nakryć pokrywką. Odstawić, aby kasza się uparowała.Gulasz podawać z kaszą.Smacznego :)
Składniki:350g chudego mięsa wieprzowego na gulasz2 duże cebule400ml bulionu150ml piwa5 ziaren ziela angielskiego2 liście laurowe1/2 łyżeczki suszonej papryki5 pieczarek1 łyżeczka kminku (całego)5-6 ząbków czosnku1 szklanka kaszy bulgurwodasólpieprzoliwaPrzygotowanie:Trzy-cztery ząbki czosnku obrać i przekroić na połowę. Mięso pokroić na niewielkie kawałki, obsypać kminem i czosnkiem, włożyć do plastikowej torebki strunowej (lub do miski), wymieszać, zamknąć i odłożyć do lodówki minimum na jedną noc.Następnego dnia wyjąć mięso z torebki, odłożyć czosnek (można już go wyrzucić) i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na patelnię do mięsa i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pieczarki (umyte i pokrojone wcześniej) i dusić, aż puszczą sok. Posiekać pozostały czosnek i wsypać na patelnię, dodać paprykę, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić chwilę, następnie wlać bulion oraz piwo, zagotować. Pozostawić na niewielkim ogniu ok 30 - 40 minut, aż mięso zmięknie a ilość płynu się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.Kaszę zalać trzema szklankami zimnej wody, posolić i zagotować, zmniejszyć temperaturę pod palnikiem i gotować ok 20 minut, bez przykrycia. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika i nakryć pokrywką. Odstawić, aby kasza się uparowała.Gulasz podawać z kaszą.Smacznego :)