ßßß
Klasyka polskiej kuchni czyli karkówka w kapuście z pieczarkami. Wspaniałe danie nie tylko na zimne dni.Składniki:1 -1,5 kg karkówki1 kg kapusty kiszonej0,5 kg pieczarek2 cebule2 ząbki czosnkiprzyprawy: sól pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, kminekoliwaWykonanie:Karkówkę myjemy, kroimy na plastry, nacieramy przyprawami, czosnkiem i oliwą. Pozostawiamy na około 3 godziny do zamarynowaniaCebulę i pieczarki kroimy na kosteczkę i podsmażamy na patelnie.Kapustę pukamy i kroimy.Naczynie żaroodporne wykładamy kapustą. Kapustę przyprawiamyNa kapustę kładziemy pieczarki i karkówkę, podlewamy oliwąMięso pieczemy około 2 godziny w temperaturze 160 stopni. Od czasu do czasu podlewając wodą.