Wykonanie
Kalafior jest warzywem bogatym w
sole mineralne, wapń, fosfor, potas ,cynk,…..witaminy z grupy B, a także witaminę A,C,K,zawiera przeciwutleniacze,betakaroten,kwas foliowy.Składniki zawarte w
kalafiorze mogą oddziaływać na pracę naszej tarczycy,układu krążenia,są wskazane dla osób z cukrzycą. A więc warto jeść
kalafiory,rzecz jasna ,że najlepiej w sezonie,ale ja już pogubiłam się w tym,kiedy właściwie jest ten sezon,bo
kalafiory są obecnie w sprzedaży przez cały rok. Pamiętam również ,że w okresie letnim, kiedy to działki z warzywami przeżywają swój rozkwit
kalafiory są bardzo trudne do wyhodowania w warunkach naturalnych .A więc jeśli mam smak na
kalafiora, to go po prostu kupuję./te hodowane poza sezonem zawsze mają w sobie coś wiecej niż powinny... i to zarówno latem,jak i w innych miesiącach../

Składniki:/2 osoby/średniej wielkości kalafior/ok.60 dag/1
ziemniak½
cebuli1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek extravergine
wywar warzywny/ok.1 l./3 łyżki śmietany/lub jogurtu/1/4 łyżeczki
szafranukawałek
papryczki chilisólpieprzjeśli posiadamy – świeży
koperek /ja dodałam
szczypiorek /Wykonanie:Aby wyeliminować przykry zapach
kalafiora w czacie gotowania należy na pokrywkę położyć skórkę z
chleba namoczoną w occie- działa. Lub:
kalafior należy ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny
mleka i
liścia laurowego.Dokładnie wymyć i podgotować
kalafior.Do rondelka, w którym będziemy gotować zupę wlać
oliwę,dodać drobno pokrojoną
cebulkę,
czosnek,dusić ok.2-3 min. Dodać drobniutko pokrojony
ziemniak,
szafran,papryczkę,wymieszać,a po kolejnych 2 min.dodać podgotowany
kalafior i
bulion warzywny.Gotować całość ok.15 min.
Ziemniak powinien się ugotować,a
kalafior powinien być całkiem miękki.Doprawić
solą,
pieprzem.Można zmiksować całość naszej zupy lub tylko jej część.Moja jest zmiksowana w całości i w ten sposób otrzymałam gęsty krem.Na koniec dodać do zupy
śmietanę lub gęsty
jogurt i podawać gorącą w miseczkach.Posypać świeżym
koperkiem lub
szczypiorkiem.
