ßßß Cookit - przepis na Ryba po włosku

Ryba po włosku

nazwa

Wykonanie

Pod tą dość ogólną nazwą kryją się różne wersje przyrządzania ryby po włosku. ....
Wybrałam jednak przepis,który poznałam kilka lat temu ,najbardziej polubiłam i najczęściej gości w mojej kuchni. Jest to przepis bardzo prosty i opiera się na typowych dla kuchni włoskiej składnikach. Oczywiście można coś dodać,coś odjąć ,a wszystko według naszego indywidualnego smaku i pomysłu.
Do przygotowania dania potrzebowałam:
Składniki:
500 g filetów z białej ryby/np.dorsz/
1 puszka pomidorów w zalewie
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów z zalewy
ok.3/4 szklanki oliwek bez pestek /zielone i czarne/
2-3 łyżki oliwy oliwek
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
o,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki oregano
świeża bazylia
zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą i wyłożyć filetami z ryby. Nagrzać piekarnik
do temp. 180 st .
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną drobno cebulę, czosnek i tymianek ,lekko poddusić/ok.3-4 min./ Wlać wino i chwilę dusić /do odparowania alkoholu/. Dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą i gotować ok. 10-15 min. /do lekkiego zgęstnienia sosu/.
Pod koniec gotowania dodać kapary, pokrojone oliwki, i bazylię.Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem pomidorowym zalać przygotowane wcześniej filety rybne i wstawić do piekarnika . Zapiekać ok.30 min.
Gotową rybę posypać obficie zielona pietruszką i podawać z pieczywem
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/10/ryba-po-wosku.html