ßßß
Pod tą dość ogólną nazwą kryją się różne wersje przyrządzania ryby po włosku. ....Wybrałam jednak przepis,który poznałam kilka lat temu ,najbardziej polubiłam i najczęściej gości w mojej kuchni. Jest to przepis bardzo prosty i opiera się na typowych dla kuchni włoskiej składnikach. Oczywiście można coś dodać,coś odjąć ,a wszystko według naszego indywidualnego smaku i pomysłu.
Do przygotowania dania potrzebowałam:Składniki:
500 g filetów z białej ryby/np.dorsz/1 puszka pomidorów w zalewie1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki kaparów z zalewyok.3/4 szklanki oliwek bez pestek /zielone i czarne/2-3 łyżki oliwy oliwek3/4 szklanki białego wytrawnego winaszczypta cukrusól i pieprz do smakuo,5 łyżeczki tymianku0,5 łyżeczki oreganoświeża bazyliazielona pietruszka do dekoracjiWykonanie:Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą i wyłożyć filetami z ryby. Nagrzać piekarnikdo temp. 180 st .Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną drobno cebulę, czosnek i tymianek ,lekko poddusić/ok.3-4 min./ Wlać wino i chwilę dusić /do odparowania alkoholu/. Dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą i gotować ok. 10-15 min. /do lekkiego zgęstnienia sosu/.Pod koniec gotowania dodać kapary, pokrojone oliwki, i bazylię.Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem pomidorowym zalać przygotowane wcześniej filety rybne i wstawić do piekarnika . Zapiekać ok.30 min.Gotową rybę posypać obficie zielona pietruszką i podawać z pieczywem