Wykonanie
Pod tą dość ogólną nazwą kryją się różne wersje przyrządzania
ryby po włosku. ....Wybrałam jednak przepis,który poznałam kilka lat temu ,najbardziej polubiłam i najczęściej gości w mojej kuchni. Jest to przepis bardzo prosty i opiera się na typowych dla kuchni włoskiej składnikach. Oczywiście można coś dodać,coś odjąć ,a wszystko według naszego indywidualnego smaku i pomysłu.
Do przygotowania dania potrzebowałam:Składniki:
500 g filetów z białej ryby/np.dorsz/1 puszka
pomidorów w zalewie1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
kaparów z zalewyok.3/4 szklanki
oliwek bez pestek /zielone i czarne/2-3 łyżki
oliwy oliwek3/4 szklanki białego
wytrawnego winaszczypta
cukrusól i
pieprz do smakuo,5 łyżeczki
tymianku0,5 łyżeczki
oreganoświeża
bazyliazielona
pietruszka do dekoracjiWykonanie:Żaroodporne naczynie nasmarować
oliwą i wyłożyć
filetami z ryby. Nagrzać piekarnikdo temp. 180 st .Na rozgrzaną
oliwę wrzucić pokrojoną drobno
cebulę,
czosnek i
tymianek ,lekko poddusić/ok.3-4 min./ Wlać
wino i chwilę dusić /do odparowania alkoholu/. Dodać pokrojone
pomidory z puszki wraz z zalewą i gotować ok. 10-15 min. /do lekkiego zgęstnienia sosu/.Pod koniec gotowania dodać
kapary, pokrojone
oliwki, i
bazylię.Wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Gotowym
sosem pomidorowym zalać przygotowane wcześniej
filety rybne i wstawić do piekarnika . Zapiekać ok.30 min.Gotową
rybę posypać obficie zielona
pietruszką i podawać z
pieczywem