Wykonanie

Piegowaty tort o smaku
cytrynowym. Klasyczny biały
biszkopt z dodatkiem ziarenek
maku, dużo lemon
curdu i
kremu śmietankowego - wszystkie smaki się przeplatają i uzupełniają. W bardzo zimowej już odsłonie. Pyszny! Tort przyozdobiłam makaronikami, ale można upiec np. małe
bezy, które dodatkowo przed pieczeniem posypiemy
makiem. Mocno nasączony, na wskroś
cytrynowy. Bardzo smakuje, polecam na zimowe uroczystości :-).Dzień wcześniej można upiec
biszkopt oraz należy wykonać lemon
curd (
cytrynowy krem). Składniki na
krem śmietankowy należy schłodzić przez noc w lodówce. Krem do dekoracji wierzchu i
boków tortu przygotowujemy bezpośrednio przed udekorowaniem
tortu.Składniki na
biszkopt:5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej (tortowej)1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
maku (suchego)/szklanka o pojemności 250 ml/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę i
mak. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że
biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej
boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.Nasączenie
biszkoptu:świeżo wyciśnięty sok z 3
cytryn4 łyżki
wódki lub
likieru cytrusowegoDo szklanki przelać
sok z cytryny,
wódkę. Uzupełnić zimną przegotowaną
wodą, by razem otrzymać 220 ml ponczu.Składniki na krem
cytrynowy (lemon
curd):2 duże
jajka2
żółtka160 g drobnego
cukru do wypieków80 g
masłaskórka otarta i sok wyciśnięty z 2
cytrynW niedużym garnuszku roztrzepać
jajka,
żółtka i
cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.Praktycznie od razu można dodać
masło, skórkę i
sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Jeśli w kremie będą jakiekolwiek grudki - należy przetrzeć go przez sitko.Krem
cytrynowy przełożyć do miseczki, przykryć folią (folia powinna dotykać kremu), wystudzić, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Krem śmietankowy:300 ml
śmietany kremówki 36%100 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i
serek mascarpone umieścić w misie miksera. Ubić do utrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec dodając
cukier puder.Krem do dekoracji
tortu:3
białka150 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli5 łyżek golden
syrupu2 łyżeczki ekstraktu waniliowgo
mak - do oprószenia
tortuW miseczce nad parującą wrzącą
wodą (w kąpieli
wodnej) umieścić
białka,
cukier,
syrup i
sól. Ubijać mikserem ręcznym (końcówkami do ubijania
białek) aż masa zgęstnieje, będzie biała, błyszcząca i sztywna (będzie tworzyła 'wierzchołki'). Zajmie to około 5 minut. Ubitą masę zdjąć z palnika, wmiksować ekstrakt z
wanilii.Krem należy przygotować przed samą dekoracją
tortu, nie wcześniej.Wykonanie:Pierwszy z blatów położyć na paterze. Nasączyć 1/3
cytrynowego ponczu. Posmarować połową
cytrynowego kremu. Na niego wyłożyć połowę
śmietankowego kremu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu. Po wierzchu blat posmarować pozostałym kremem
cytrynowym, następnie równo wyłożyć warstwę
kremu śmietankowego. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć resztą ponczu. Schłodzić w lodówce.Schłodzony tort udekorować kremem do dekoracji
tortu - wierzch i boki, oprószyć
makiem. Natychmiast schłodzić w lodówce (krem stężeje).Dodatkowo do dekoracji wykonałam
waniliowe makaroniki z
makiem (wg przepisu na
makaroniki z
bezą włoską, bez barwników) i przełożyłam je kremem do dekoracji
tortu.Smacznego :-).


