Wykonanie

Tort komunijny - biały,
śmietankowy, z dodatkiem
brzoskwiń i pysznej masy twarożkowej (nowość na MW!). Tort nie jest trudny do wykonania, raczej prosty do odtworzenia w warunkach domowych. Skromnie udekorowany szlaczkiem z
kremu śmietankowego i cukrowymi kwiatami. Masa twarożkowa - wykonana z prawdziwego
twarogu (nie jak zazwyczaj w innych kremach: z
mascarpone) jest rześka, nie mdła, smakuje lekko sernikowo, trochę jak
lody śmietankowe. Tort w kształcie prostokątnym - duży i podzielny. Może podzielicie się zdjęciami wykonanych przez Was
tortów komunijnych? :-)Uwaga: składniki poniżej są na 1 blat
biszkoptowy. Potrzebujemy 2 takie blaty więc ilość składników należy podwoić i upiec jeszcze jeden taki sam jak w przepisie (ciasto
biszkoptowe zawsze przygotowujemy przed samym pieczeniem). Jeśli czujecie się na siłach składniki można od razu podwoić i upiec jeden duży
biszkopt a później przekroić go na 2 blaty.Składniki na 1 blat
biszkoptowy:4 duże
jajka150 g drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanej/szklanka o pojemności 250 ml/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.Formę prostokątną o wymiarach dolnych 33 x 25 cm i górnych 35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.W taki sam sposób i z takich samych składników upiec drugi blat
biszkoptu.Nasączenie:świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych
cytrynsyrop z
brzoskwiń w puszce
Sok z cytryny przelać do szklanki lub pojemniczka. Dopełnić
syropem z
brzoskwiń by w
sumie otrzymać 1,5 szklanki ponczu (375 ml).Krem
twarożkowy z
brzoskwiniami:600 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*600 ml
śmietany kremówki 36%150 g
cukru pudru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z 1
laski wanilii450 - 500 g
brzoskwiń z puszki (waga samych
owoców, po wyjęciu z puszki), pokrojonych w kostkęWszystkie składniki powinny być schłodzone.W misie miksera umieścić
twaróg, 100 g
cukru pudru,
wanilię. Rozetrzeć/zmiksować do gładkości. W drugim naczyniu umieścić
śmietanę kremówkę i 50 g
cukru pudru. Rozpocząć ubijanie i kontynuować do momentu ubicia.
Bitą śmietanę dodać do utartego
twarożku, w dwóch turach, dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia (na tym etapie skosztować kremu, jeśli będzie mało słodki, dodać więcej przesianego
cukru pudru i wymieszać). Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Do większej dodać pokrojone
brzoskwinie, wymieszać.
Krem śmietankowy:1 litr
śmietany kremówki 36%125 g
serka mascarpone5 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z 1
laski waniliiWszystkie składniki powinny być schłodzone.W misie miksera umieścić
śmietanę kremówkę,
mascarpone,
cukier puder i
wanilię. Rozpocząć ubijanie i kontynuować do momentu powstania sztywnej masy./Proporcje kremówki i
mascarpone można zmieniać - im więcej
mascarpone tym krem bardziej trwały, ale też bardziej ciężki; w ostateczności można wykorzystać proporcje
śmietany do
mascarpone 1:1/.Wykonanie:Na paterze położyć pierwszy blat
biszkoptowy, równomiernie nasączyć połową ponczu. Na niego wyłożyć krem
twarożkowy z
brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim blatem
biszkoptowym i nasączyć go resztą ponczu. Całość
tortu - boki i wierzch wysmarować pozostałym kremem
twarożkowym (bez
brzoskwiń). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Schłodzony tort posmarować z wierzchu i po bokach hojną warstwą
śmietankową. Pozostały krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 32) i ozdobić tort szlaczkiem. Dowolnie udekorować.Przechowywać w lodówce.*
Twaróg nie może być mocno kwaśny - jego smak będzie wyczuwalny w kremie. Do kremu polecam
twaróg w kostce zmielony własnoręcznie, przeciśnięty przez praskę lub zmiksowamy malakserem/blenderem. Można użyć
twarogu w wiaderku - z tych polecam jedynie Delfiko (ja takiego użyłam), Piątnicę lub inny prawdziwy zmielony
twaróg. Nie nadają się
serki homogenizowane i rzadkie
serki w wiaderkach określane przez producentów jako 'sernikowe'.Smacznego :-).




na komunię polecam również:Biała
TruskawkaTort różany ombreTort
truskawkowy 'Heaven'Tort RaffaelloTort
ananasowyTort
kokosowo -
truskawkowy