ßßß Cookit - przepis na Tort urodzinowy śmietankowo-brzoskwiniowy

Tort urodzinowy śmietankowo-brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam tort dla koleżanki z formacji. Strasznie się zdziwiła jak przyniosłam go. Zaśpiewałyśmy na treningu sto lat i zabrałyśmy się do pałaszowania...
Był naprawdę pyszny!
Składniki:
Na biszkopt:
5 jajek
1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
Krem i dodatki:
400 g śmietany kremówki
1 szklanka cukru pudru
ok. 250 g serka mascarpone
brzoskwinie w puszce lub świeże (można zamiast brzoskwiń dać inne owoce)
Orzechy włoskie
1/2 cytryny
woda (około 2/3 szklanki)
dżem brzoskwiniowy
Biszkopt:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy resztę cukru.
Do ubitej na sztywno białek dodajemy żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.
Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkladamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.
Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.
Krem:
Ubijam na sztywno schłodzona kremowkę z cukrem pudrem.
Dodaję mascarpone i miksuję na bardzo małych obrotach.
Dekoracja:
Biszkopt kroję na trzy równe części.
Nasączam jeden płat wodą z sokiem z cytryny (można dodać trochę cukru). Nie żałujmy nasączenia.
Kładę na płat dżem brzoskwiniowy. Rozsmarowuję to na całej powierzchni.
Na dżem kładę brzoskwinie a potem krem.
Każdy kolejny płat robię tak samo. Pewnie zostanie trochę kremu więc rozsmarowuję go po bokach. Na boki można dać rogniecione np. tłuczkiem orzechy włoskie. Do dekoracji na wierzch tortu daję brzoskwinię.
Najlepiej wstawić tort na całą noc do lodówki żeby się "przegryzł".
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/01/skadniki-na-biszkopt-5-jajek-14.html