Wykonanie
Zrobiłam tort dla koleżanki z formacji. Strasznie się zdziwiła jak przyniosłam go. Zaśpiewałyśmy na treningu sto lat i zabrałyśmy się do pałaszowania...Był naprawdę pyszny!Składniki:Na
biszkopt:5
jajek1/4 szklanki
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru z
waniliąKrem i dodatki:400 g
śmietany kremówki1 szklanka
cukru pudruok. 250 g
serka mascarponebrzoskwinie w puszce lub świeże (można zamiast
brzoskwiń dać inne
owoce)
Orzechy włoskie1/2
cytrynywoda (około 2/3 szklanki)
dżem brzoskwiniowyBiszkopt:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Najpierw oddzielamy
białka od
żółtek. Do miski z
białkami dodaję
cukru z
wanilią i zwykłego
cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać
białka na sztywną pianę.Stopniowo dodajemy resztę
cukru.Do ubitej na sztywno
białek dodajemy
żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy.Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana
bułka tartą) i wkladamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe.Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy.Krem:Ubijam na sztywno schłodzona kremowkę z
cukrem pudrem.Dodaję
mascarpone i miksuję na bardzo małych obrotach.Dekoracja:
Biszkopt kroję na trzy równe części.Nasączam jeden płat
wodą z sokiem z
cytryny (można dodać trochę
cukru). Nie żałujmy nasączenia.Kładę na płat
dżem brzoskwiniowy. Rozsmarowuję to na całej powierzchni.Na
dżem kładę
brzoskwinie a
potem krem.Każdy kolejny płat robię tak samo. Pewnie zostanie trochę kremu więc rozsmarowuję go po bokach. Na boki można dać rogniecione np. tłuczkiem
orzechy włoskie. Do dekoracji na wierzch
tortu daję brzoskwinię.Najlepiej wstawić tort na całą noc do lodówki żeby się "przegryzł".