ßßß
Składniki na krem:1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnejlaska waniliiWykonanie:Laskę wanilii przeciąć na pół i wyjąć ziarenka. Ser mascarpone wymieszać (na niskich obrotach robotem) z cukrem i wanilią (ziarenkami i ekstraktem), a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową (też robiłam to robotem). Krem przełożyć na biszkopt i dobrze schłodzić (u mnie stał przez noc).Biszkopt - użyłam połowy z tego przepisu .zamrożone truskawki (dałam prawie cały woreczek, mniej więcej litrowy)4 łyżki cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejTruskawki wrzuciłam do garnka, podlałam odrobiną wody i zagtowałam, tak aby się rozmroziły i puściły wodę. Rozgniotłam je tłuczkiem do ziemniaków. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do truskawek i chwilę zagotować, tak aby sos zgęstniał. Gotowy sos ostudzić. Polać nim ciasto dopiero przed podaniem (ja wylałam trochę na całość, a potem dużo na każdą porcję).
/wydrukuj przepis/