ßßß
Wielkimi krokami zbliża się w UK sezon truskawkowy; od pewnego czasu są w sprzedaży 'nasze' truskawki (z Kent), które pachną przepięknie i nie można obok nich przejść obojętnie! Tarta jest wspaniała - klasyczne kruche ciasto, świeży budyń o smaku miętowym, mnóstwo truskawek i pistacje. Jest zielono - czerwono, pogoda nas rozpieszcza a mięta w ogródku rośnie jak nigdy dotąd! Wykorzystajcie ją do Waszych wypieków :-).Składniki na kruchy spód:250 g mąki pszennej125 g masła, schłodzonego25 g smalcu, schłodzonego1 jajko3 łyżki cukru pudruszczypta soliMąkę przesiać, dodać masło i smalec, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką pszenną. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 minut, do zezłocenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Budyń miętowy:600 ml mleka6 żółtek100 g cukru40 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej100 g świeżej mięty (listki i gałązki)Ponadto:400 g świeżych truskawek, odszypułkowanych i przepołowionychpistacje i listki mięty - do oprószenia i dekoracjiŚwieżą miętę drobno porwać. 500 ml mleka zagotować do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać miętę, wymieszać do jej przykrycia, nałożyć pokrywkę, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia (około 30 - 45 minut). Po tym czasie mleko odcedzić, listki dobrze odcisnąć z mleka (wykręcić i wyrzucić).W naczyniu zmiksować 100 ml mleka (pozostałego), cukier, żółtka, obie mąki (najszybciej blenderem).Do garnuszka wlać 500 ml miętowego mleka, doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowaną mieszankę jajeczną i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.Gotowy budyń przełożyć na kruchy spód od tarty, przestudzić.W lekko przestudzony budyń powkładać truskawki, oprószyć pistacjami, udekorować listkami mięty. Podawać schłodzoną.Smacznego :-).

