ßßß Cookit - przepis na Tarta z budyniem miętowym i truskawkami

Tarta z budyniem miętowym i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Wielkimi krokami zbliża się w UK sezon truskawkowy; od pewnego czasu są w sprzedaży 'nasze' truskawki (z Kent), które pachną przepięknie i nie można obok nich przejść obojętnie! Tarta jest wspaniała - klasyczne kruche ciasto, świeży budyń o smaku miętowym, mnóstwo truskawek i pistacje. Jest zielono - czerwono, pogoda nas rozpieszcza a mięta w ogródku rośnie jak nigdy dotąd! Wykorzystajcie ją do Waszych wypieków :-).
Składniki na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła, schłodzonego
25 g smalcu, schłodzonego
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać masło i smalec, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką pszenną. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 minut, do zezłocenia.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Budyń miętowy:
600 ml mleka
6 żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
100 g świeżej mięty (listki i gałązki)
Ponadto:
400 g świeżych truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
pistacje i listki mięty - do oprószenia i dekoracji
Świeżą miętę drobno porwać. 500 ml mleka zagotować do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać miętę, wymieszać do jej przykrycia, nałożyć pokrywkę, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia (około 30 - 45 minut). Po tym czasie mleko odcedzić, listki dobrze odcisnąć z mleka (wykręcić i wyrzucić).
W naczyniu zmiksować 100 ml mleka (pozostałego), cukier, żółtka, obie mąki (najszybciej blenderem).
Do garnuszka wlać 500 ml miętowego mleka, doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowaną mieszankę jajeczną i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.
Gotowy budyń przełożyć na kruchy spód od tarty, przestudzić.
W lekko przestudzony budyń powkładać truskawki, oprószyć pistacjami, udekorować listkami mięty. Podawać schłodzoną.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-z-budyniem-mietowym-i-truskawkami