Wykonanie

Wielkimi krokami zbliża się w UK sezon
truskawkowy; od pewnego czasu są w sprzedaży 'nasze'
truskawki (z Kent), które pachną przepięknie i nie można obok nich przejść obojętnie!
Tarta jest wspaniała - klasyczne kruche ciasto, świeży
budyń o smaku
miętowym, mnóstwo
truskawek i
pistacje. Jest zielono - czerwono, pogoda nas rozpieszcza a
mięta w ogródku rośnie jak nigdy dotąd! Wykorzystajcie ją do Waszych wypieków :-).Składniki na kruchy spód:250 g
mąki pszennej125 g
masła, schłodzonego25 g
smalcu, schłodzonego1
jajko3 łyżki
cukru pudruszczypta
soliMąkę przesiać, dodać
masło i
smalec, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
jajko,
cukier,
sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej
masłem i oprószoną
mąką pszenną. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również
fasola lub
ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 minut, do zezłocenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Budyń miętowy:600 ml
mleka6
żółtek100 g
cukru40 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanej100 g świeżej
mięty (listki i gałązki)Ponadto:400 g świeżych
truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
pistacje i listki
mięty - do oprószenia i dekoracjiŚwieżą
miętę drobno porwać. 500 ml
mleka zagotować do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać
miętę, wymieszać do jej przykrycia, nałożyć pokrywkę, pozostawić do zaparzenia i wystudzenia (około 30 - 45 minut). Po tym czasie
mleko odcedzić, listki dobrze odcisnąć z
mleka (wykręcić i wyrzucić).W naczyniu zmiksować 100 ml
mleka (pozostałego),
cukier,
żółtka, obie
mąki (najszybciej blenderem).Do garnuszka wlać 500 ml
miętowego mleka, doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowaną mieszankę jajeczną i zagotować jak
budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.Gotowy
budyń przełożyć na kruchy spód od tarty, przestudzić.W lekko przestudzony
budyń powkładać
truskawki, oprószyć
pistacjami, udekorować listkami
mięty. Podawać schłodzoną.Smacznego :-).


