ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy.
Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm .
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu
25g drożdży
3 łyżki cukru
0,5 szklanki mleka
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
150-200g truskawek
KRUSZONKA
80g mąki pszennej
40g masła
40g cukru pudru
Wykonanie:
KRUSZONKA
- z mąki, cukru pudru i zimnego masła przygotować kruszonkę, siekając masło na drobne kawałki i rozcierając między palcami kawałki kruszonki
CIASTO DROŻDŻOWE
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko podgrzać, drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, zalać lekko ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia
- masło rozpuścić i ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, pozostały cukier, roztrzepane żółtko i wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni
- dodać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut
- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placek, przełożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut
- na podrośnięte ciasto wyłożyć połówki truskawek w lekkich odstępach, przekrojeniem do góry, lekko wciskając je w ciasto
- całość posypać obficie kruszonką
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 35-40 minut do zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i studzić, przechowywać pod przykryciem
Ciasto drożdżowe gości w każdym niemal domu jako jedno z tych ciast, które przygotowuje się bez specjalnej okazji, na weekendowe popołudnie lub wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla wprawnej "pani domu" (lub wprawnego "pana domu") ciasto drożdżowe nie nastręcza trudności w przygotowaniach i poza czasem oczekiwania na wyrośnięcie, dość szybko się przygotowuje. Ciasta drożdżowe nie lubią pośpiechu, więc warto zarezerwować sobie więcej czasu, odpowiednio wcześniej wyjąć składniki z lodówki, pozwolić wyrosnąć rozczynowi, a potem całemu ciastu. Kierując się kilkoma wskazówkami możemy wyczarować pyszne, aromatyczne ciasto drożdżowe, które posmakuje każdemu mniejszemu lub większemu łasuchowi.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/06/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami.html