Wykonanie
Ciasto drożdżowe z
truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe
ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu
truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi
owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z
maślaną kruszonką i kwaskowatymi
truskawkami tworzy idealną całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej
herbaty lub
kawy.Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm .

Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE250g
mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu25g
drożdży3 łyżki
cukru0,5 szklanki
mleka1
żółtkoszczypta
soli2 łyżki stopionego
masła150-200g
truskawekKRUSZONKA80g
mąki pszennej40g
masła40g
cukru pudru
Wykonanie:KRUSZONKA- z
mąki,
cukru pudru i zimnego
masła przygotować kruszonkę, siekając
masło na drobne kawałki i rozcierając
między palcami kawałki kruszonki
CIASTO DROŻDŻOWE- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
mleko podgrzać,
drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę
mąki i 0,5 łyżki
cukru, zalać lekko ciepłym
mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia-
masło rozpuścić i ostudzić-
mąkę przesiać, dodać
sól, pozostały
cukier, roztrzepane
żółtko i wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni- dodać rozpuszczone
masło, wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości-
truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki- formę wyłożyć papierem do pieczenia- wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placek, przełożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut- na podrośnięte ciasto wyłożyć połówki
truskawek w lekkich odstępach, przekrojeniem do góry, lekko wciskając je w ciasto- całość posypać obficie kruszonką- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 35-40 minut do zrumienienia i tzw. suchego patyczka- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i studzić, przechowywać pod przykryciem
Ciasto drożdżowe gości w każdym niemal domu jako jedno z tych ciast, które przygotowuje się bez specjalnej okazji, na weekendowe popołudnie lub wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla wprawnej "pani domu" (lub wprawnego "pana domu")
ciasto drożdżowe nie nastręcza trudności w przygotowaniach i poza czasem oczekiwania na wyrośnięcie, dość szybko się przygotowuje.
Ciasta drożdżowe nie lubią pośpiechu, więc warto zarezerwować sobie więcej czasu, odpowiednio wcześniej wyjąć składniki z lodówki, pozwolić wyrosnąć rozczynowi, a
potem całemu ciastu. Kierując się kilkoma wskazówkami możemy wyczarować pyszne, aromatyczne
ciasto drożdżowe, które posmakuje każdemu mniejszemu lub większemu łasuchowi.