Wykonanie

Semlor to karnawałowe bułeczki z masą marcepanową i
bitą śmietaną. Semla (l.poj.) jest w Szwecji najbardziej popularną bułeczką (oprócz
cynamonki - kanelbulle). Znana jest także w całej Skandynawii. Je się ją tuż przed środą popielcową, czyli w tłusty wtorek, ale w sprzedaży można je spotkać już po Sylwestrze i praktycznie do Wielkanocy. Lekko słodka, pachnąca
kardamonem, wypełniona pyszną masą
migdałową i
bitą śmietaną, przypomina z wyglądu ptysie, jest jednak bardziej sycąca. Szwedzi jedzą ponad 40 milionów tych niezwykłych bułeczek rocznie... ciekawe, jak to ma się do liczby pączków zjadanych w Polsce? :-). Za udostępnienie przepisu prosto ze Szwecji ślicznie dziękuję Margarecie :-).Składniki na około 16 sztuk:200 ml
mleka10 g
drożdży suchych lub 20 g
drożdży świeżych2 i 1/3 szklanki
mąki pszennej chlebowej80 g
masła, roztopionego1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki zmielonego
kardamonupół
jajka lub 1 małe
jajkopół łyżeczki
soliDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny)./ciasto
drożdżowe można też na wyrastanie schować do lodówki, na całą noc, uprzednio przykrywszy je szczelnie folią spożywczą, by nie wyschło; rano uformować bułeczki/Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą i będą już gotowe do pieczenia posmarować je
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.Piec w temperaturze 210 - 220ºC przez około 8 - 10 minut, do złotego brązowego koloru. Wyjąć, ostudzić na kratce.Nadzienie
migdałowe:200 g obranych
migdałów (lub od razu zmielonych
migdałów)1/3 szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru wanilinowego*szczypta
kardamonu1 łyżka
śmietany kremówki 36%około 100 ml
wody (lub więcej, jeśli masa będzie zbyt gęsta)
Migdały zmielić w malakserze na drobną mączkę (lub użyć gotowych zmielonych
migdałów). Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać więcej
wody lub dodatkową łyżkę
śmietany.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą gładką tylką o szerokości około 1 cm.Dodatkowo:około 500 - 600 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżki
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M).WykonanieW wystudzonych bułeczkach odciąć samą ich górę, kapturek.Masę
migdałową wycisnąć na sam środek bułeczek. Wokół masy i na jej wierzch wycisnąć ozdobnie
bitą śmietanę, przykryć kapturkiem, oprószyć
cukrem pudrem.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Zamiast można dodać
cukru z prawdziwą
wanilią.Smacznego :-).

