Wykonanie
Większość z Was zastanawia się pewnie czym jest owy przysmak? Tak, mace rację nie jest to niczym co pochodziłoby z naszej rodzimej kuchni. Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Kilka dni temu byliśmy w Grecji, dzisiaj za to porywam Was w zupełnie innym kierunku, północnym - do śnieżnej Skandynawii. To właśnie w Szwecji
jada się takie oto Semle, które mają swoje odpowiedniki w postaci Laskiaispulli, które miałam już przyjemność Wam zaprezentować jakiś czas temu. Semlę porównać możemy do pączka pieczonego w piekarniku, czy aromatycznej bułeczki. Jednak jest ona o tyle bogatsza, że w swoim wnętrzu kryje pyszne marcepanowe nadzienie oraz przełożona jest solidną porcją
bitej śmietany! Legendy mówią, że od takich frykasów się umiera ;)

Bułeczka:1 szklanka
mleka25 g
drożdżyszczypta
soli4 łyżki
cukru3 szklanki
maki pszennej u mnie tortowej1 łyżeczka mielonego
kardamonu Skworcu2
jajka75 g
masła (stopione, przestudzone)
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy świeże
drożdże, po łyżce
cukru i
mąki, odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie do miski przesiewamy
mąkę, mieszamy z
cukrem,
solą oraz zmielonym
kardamonem. Wbijamy
jajko i
żółtko, następnie wlewamy
mleko z
drożdżami, ciasto wyrabiamy (możemy to zrobić mikserem z końcówką w kształcie haka. Pod koniec dodajemy stopniowo
masło i wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy niewielkie bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki smarujemy rozbełtanym
białkiem i pieczemy do zrumieniania (zależne od wielkości) czyli około 10 minut.

Bułeczki przekrawamy tak, aby został tylko mały ''kapelusik'' na górze, czyli mniej więcej w 2/3 wysokości.

Nadzienie:30 dag masy marcepanowej (można użyć takiej)2 szklanki
śmietanki kremówki + 2-3 łyżki do masy marcepanowej2 łyżki
cukru wanilinowego Wodzisław
cukier puder - do oprószenia (opcjonalnie)

Z bułeczek wydrążamy wnętrze i kruszymy, dodajemy do niego
śmietankę i masę marcepanową. Miksujemy na głaski krem.

Bułeczki nadziewamy masą marcepanową w miejscu zagłębienia. Następne kroki robimy tuż przed podaniem.

Schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno z
cukrem wanilinowym i nadziewamy bułeczki. Posypujemy
cukrem pudrem. Aby krem był bardziej trwały,
bitą śmietanę można połączyć z
żelatyną, inaczej bułeczki należy zjeść w czasie kilku godzin.
