Wykonanie

Jeśli chcecie sprawić dzieciom niespodziankę na Mikołajki, tymi drożdżówkami na pewno Wam się uda :-). Są pyszne, puchate, mięciutkie, duże, ozdobione lukrem i posypką
cukrową wyglądają świątecznie! Za podzielenie się przepisem bardzo dziękuję Ewie.Składniki na 6 dużych drożdżówek:150 ml
mleka40 g
masła, roztopionego300 g
mąki pszennej chlebowej7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych2 łyżki
cukru (30 g)8 g
cukru wanilinowego*1
białkoPonadto do posmarowania:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na duże koło o średnicy około 30 cm, podzielić na 6 części - trójkątów. Trójkąty ponacinać po obu stronach, końcówki spłaszczyć placami, jak na załączonym zdjęciu. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować przy pomocy pędzelka
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut. Przestudzić na kratce.Polukrować, ozdobić posypką
cukrową.
Lukier :1/2 szklanki
cukru pudru1 - 2 łyżki gorącej
wodyCukier puder rozetrzeć z 1 - 2 łyżkami gorącej
wody do gładkości.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Najlepiej pominąć, jeśli posiadacie
cukier z prawdziwą
wanilią.Smacznego :-).