Wykonanie

Połączenie
wanilii z
truskawkami w puszystych, słodkich
drożdżowych bułeczkach. Wszystko w przepisie wykonujemy od podstaw, nawet
dżem truskawkowy z
wanilią. Ciasto to różni się od tradycyjnego
drożdżowego większą niż zazwyczaj ilością
masła. Często pytacie w komentarzach i mailach, czy
ciasto drożdżowe można wyrobić wieczorem, by rano piec bułeczki. Jak najbardziej. Można ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na pierwsze wyrastanie, można również schłodzić uformowane już bułeczki, przykrywając je szczelnie folią spożywczą, by przez noc nie wyschły. Dzięki temu już rano przy śniadaniu będziecie mogli cieszyć się ich smakiem. A są naprawdę uzależniające i bardzo smakują dzieciom :-). Z przepisu otrzymacie całą dużą formę bułeczek, jest to zdecydowanie porcja familijna ;-).Składniki na formę 32 x 22 cm:250 ml
mlekaziarenka z 1
laski wanilii110 g
masła, roztopionego1/3 szklanki
cukru2 duże
jajka10 g
drożdży suchych lub 20 g
drożdży świeżych1/4 łyżeczki
soli3,5 szklanki
mąki pszennej chlebowejMleko przelać do garnuszka, wyskrobać do niego ziarenka z
laski wanilii*. Podgrzać (nie gotować), następnie ochłodzić do letniej temperatury. Do letniego
mleka dodać
masło,
cukier, roztrzepane
jajka, wymieszać.
Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać
sól, następnie
mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki
mąki (nie więcej). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć około 150 g ciasta, które rozwałkować na wymiar formy (będzie to spodnia warstwa naszych bułeczek, by nie wyciekał z nich
dżem). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując
mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować
dżemem truskawkowym z
wanilią (wykonanie poniżej), pozostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego
boku, następnie pokroić
ostrym nożem** na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek -
ślimaków.Bułeczki układać w blaszce na spodzie z
ciasta drożdżowego, w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (od 30 - 45 minut).Piec w temperaturze 200º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.***Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
Dżem truskawkowo -
waniliowy:500 g
truskawek1/3 szklanki
cukru z
wanilią (lub zwykły
cukier + ziarenka z 1
laski wanilii)1 łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyTruskawki umyć, odszypułkować, pokroić na grubsze plasterki. Zasypać
cukrem w niedużym garnuszku, dodać
sok z cytryny, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum, następnie gotować około 45 minut (lub dłużej), bez przykrycia (by
woda z
truskawek odparowała). Gdy objętość
dżemu zmniejszy się o więcej niż połowę (będzie dość gęsty), zdjąć z palnika, przestudzić. Gdyby
dżem był w dalszym ciągu mocno płynny, pogotować dłużej. Tą czynność można zrobić kilka dni wcześniej przed przygotowaniem bułeczek, można tez rozłożyć na dwa dni (wtedy gotujemy każdego dnia po np. 20 minut).* Pustej
laski wanilii się nie pozbywamy; przyda się do wykonania ekstraktu z
wanilii .** Dobrym patentem jest również użycie kawałka
nitki, którą układamy pod zwiniętym
ciastem i zaciskamy na cieście, przekrajając je; ja zawsze tak robię, jest dużo prościej niż nożem ;-).***
Lukier zrobiłam z 1 szklanki
cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 3 łyżkami wrzątku - gęstość lukru łatwo regulować przez dodanie
cukru pudru lub dolanie
wody.Smacznego :-).




Źródło inspiracji - thekneadforbread.com