ßßß Cookit - przepis na Placuszki z rabarbarem i cynamonem na kwaśnej śmietanie

Placuszki z rabarbarem i cynamonem na kwaśnej śmietanie

nazwa

Wykonanie

Zawsze prostymi placuszkami rozpoczynam sezon rabarbarowy. I kompotem z rabarbaru, najzwyklejszym. Ktoś na facebooku napisał, że do rabarbaru świetnie pasuje cynamon - więc dodałam. Ale jeśli nie lubicie, można go pominąć. Placuszki są dość kwaśne, choć to zależy też od rabarbaru; dlatego podajemy z cukrem pudrem. Uwielbiam je jeść i się krzywić; cóż, taka jestem ;-).
Składniki na 2 talerze placków:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany 12% (będą równie dobre z jogurtem, kefirem lub maślanką)
125 ml mleka
2 jajka
około 350 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, cukrem. W osobnym naczyniu kwaśną śmietanę wymieszać z mlekiem i rozbełtanymi jajkami. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać, by nie było grudek (można zmiksować). Do ciasta dodać pokrojony rabarbar, wymieszać łyżką.
Nabierać większą łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/placuszki-z-rabarbarem-i-cynamonem-na-kwasnej-smietanie