Wykonanie

Zawsze prostymi placuszkami rozpoczynam sezon
rabarbarowy. I kompotem z
rabarbaru, najzwyklejszym. Ktoś na facebooku napisał, że do
rabarbaru świetnie pasuje
cynamon - więc dodałam. Ale jeśli nie lubicie, można go pominąć. Placuszki są dość kwaśne, choć to zależy też od
rabarbaru; dlatego podajemy z
cukrem pudrem. Uwielbiam je jeść i się krzywić; cóż, taka jestem ;-).Składniki na 2 talerze placków:2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki drobnego
cukru do wypieków lub
cukru pudru1 szklanka kwaśnej
śmietany 12% (będą równie dobre z
jogurtem,
kefirem lub
maślanką)125 ml
mleka2
jajkaokoło 350 g
rabarbaru, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem,
sodą,
cynamonem,
cukrem. W osobnym naczyniu kwaśną
śmietanę wymieszać z
mlekiem i rozbełtanymi
jajkami. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać, by nie było grudek (można zmiksować). Do ciasta dodać pokrojony
rabarbar, wymieszać łyżką.Nabierać większą łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym
oleju, z obu stron, do zarumienienia.Podawać oprószone
cukrem pudrem.Smacznego :-).