ßßß
Zawsze prostymi placuszkami rozpoczynam sezon rabarbarowy. I kompotem z rabarbaru, najzwyklejszym. Ktoś na facebooku napisał, że do rabarbaru świetnie pasuje cynamon - więc dodałam. Ale jeśli nie lubicie, można go pominąć. Placuszki są dość kwaśne, choć to zależy też od rabarbaru; dlatego podajemy z cukrem pudrem. Uwielbiam je jeść i się krzywić; cóż, taka jestem ;-).Składniki na 2 talerze placków:2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu3 łyżki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru1 szklanka kwaśnej śmietany 12% (będą równie dobre z jogurtem, kefirem lub maślanką)125 ml mleka2 jajkaokoło 350 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w grubsze plasterkiMąkę przesiać i wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, cukrem. W osobnym naczyniu kwaśną śmietanę wymieszać z mlekiem i rozbełtanymi jajkami. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać, by nie było grudek (można zmiksować). Do ciasta dodać pokrojony rabarbar, wymieszać łyżką.Nabierać większą łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.Podawać oprószone cukrem pudrem.Smacznego :-).