Wykonanie
Bardzo często piekę muffinki, bo to prosty i smaczny deser. Podstawowy przepis, z którego korzystam, pochodzi z dodatku kulinarnego "Palce lizać". Można go dowolnie modyfikować, dodawać
owoce,
kakao,
bakalie, kawałki
czekolady, a jeśli pominiemy
cukier i dorzucimy
szynkę,
ser,
oliwki,
szynkę i doprawimy
ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki.
Składniki:* suche:2,5 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru* mokre:szklanka
mleka (może być też
jogurt,
maślanka czy
kefir)2
jajka100 g roztopionego
masłaPrzygotowanie:1. W jednej misce bardzo dokładnie mieszam suche składniki (
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i
cukier).2. W drugiej misce mieszam dokładnie mokre składniki (
mleko,
jajka i
masło).3. Do miski z suchymi składnikami wlewam mokre składniki, dorzucam wybrane dodatki i całość mieszam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników, w cieście mogą pozostać małe grudki (zbyt długie i dokładne mieszanie może spowodować, że muffiny będą twarde).4. Ciasto nakładam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości i piekę 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.