Wykonanie

Mój blog jest nieprzewidywalny i nie trzymający się kanonów sezonowości. Piekę to, na co mamy ochotę, co lubimy, nie zastanawiając się, czy piernik w lipcu jest na miejscu... ;-). Niech nikogo nie dziwi więc ciasto z
truskawkami w grudniu, jeśli nam się
zamarzy. Co prawda siłą rzeczy - z mrożonymi, ale jednak...I choć raz
będę nieskromna - piernik jest b a j e c z n y. Mięciutki, pachnący
przyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny, nie za słodki. Przygotowuje się go błyskawicznie, jeszcze szybciej zjada. Dzięki dodaniu
galaretki do masy dżemowej, masa ta nie wypływa na boki, ciasto pięknie się kroi. Zdecydowanie polecam.Składniki:1 i ¾ szklanki
mąki pszennejpół szklanki drobnego
cukru do wypieków200 g płynnego
miodu125 g
masła3
jajka,
białka i
żółtka osobno3 czubate łyżki kwaśnej
śmietany (18%)1,5 łyżki
przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1,5 łyżki
kakao (niekoniecznie)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
sodę oczyszczoną,
przyprawę korzenną i
kakao przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy
maślanej. Dodawać
żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami
miód, ucierając dalej mikserem (na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną). Dodać
mąkę wymieszaną z
przyprawą,
kakao i
sodą, na końcu
śmietanę - wymieszać szpatułką.
Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w
trzech turach, delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32 cm; uwaga: ciasto wyszło dość wysokie) uprzednio wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką pszenną.Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Na przełożenie:1 słoik
dżemu śliwkowego (290 g)1 słoik
powideł śliwkowych (290 g)1 opakowanie
galaretki, np. o smaku
morelowymDżem i powidła podgrzać w garnuszku, do momentu zagotowania; ściągnąć z palnika. Wsypać
galaretkę, dokładnie wymieszać, lekko ostudzić (by nie stężała zbyt mocno).Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty i przełożyć lekko ciepłą masą
dżemową. Udekorować
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa (miękka):120 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady100 ml
śmietany kremówki 30%Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia
czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.Smacznego :-).