ßßß Cookit - przepis na Piernik przekładany

Piernik przekładany

nazwa

Wykonanie

Mój blog jest nieprzewidywalny i nie trzymający się kanonów sezonowości. Piekę to, na co mamy ochotę, co lubimy, nie zastanawiając się, czy piernik w lipcu jest na miejscu... ;-). Niech nikogo nie dziwi więc ciasto z truskawkami w grudniu, jeśli nam się zamarzy. Co prawda siłą rzeczy - z mrożonymi, ale jednak...
I choć raz będę nieskromna - piernik jest b a j e c z n y. Mięciutki, pachnący przyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny, nie za słodki. Przygotowuje się go błyskawicznie, jeszcze szybciej zjada. Dzięki dodaniu galaretki do masy dżemowej, masa ta nie wypływa na boki, ciasto pięknie się kroi. Zdecydowanie polecam.
Składniki:
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g płynnego miodu
125 g masła
3 jajka, białka i żółtka osobno
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao (niekoniecznie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, ucierając dalej mikserem (na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną). Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, na końcu śmietanę - wymieszać szpatułką.
Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w trzech turach, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32 cm; uwaga: ciasto wyszło dość wysokie) uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.
Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Na przełożenie:
1 słoik dżemu śliwkowego (290 g)
1 słoik powideł śliwkowych (290 g)
1 opakowanie galaretki, np. o smaku morelowym
Dżem i powidła podgrzać w garnuszku, do momentu zagotowania; ściągnąć z palnika. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, lekko ostudzić (by nie stężała zbyt mocno).
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty i przełożyć lekko ciepłą masą dżemową. Udekorować polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa (miękka):
120 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki 30%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-przekladany