Wykonanie
Dzisiaj chciałam się podzielić z
Wami przepisem na piernik przekładany, znalazłam go u Doroty ...nic nie kombinowałam ze składnikami :). Ten piernik jest moim ulubionym (piekłam go już 3
razy) i do tej
pory nie
jadłam lepszego. Nawet ci co nie przepadają za piernikami zjadają go ze smakiem i proszą o więcej.

Składniki (keksówka o długości 32cm):1 i ¾ szklanki
mąki pszennej,pół szklanki drobnego
cukru do wypieków,200 g płynnego
miodu,125 g
masła,3
jajka,3 czubate łyżki kwaśnej
śmietany,1,5 łyżki
przyprawy korzennej do piernika,1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej,1,5 łyżki
kakao,Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
sodę oczyszczoną,
przyprawę korzenną i
kakao przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodawać po jednym
jajku, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami
miód,
mąkę wymieszaną z
przyprawą,
kakao i
sodą, na końcu
śmietanę. Wymieszać, ciasto przelać do formy.Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Na przełożenie:1 słoik
dżemu śliwkowego (290 g),1 słoik
powideł śliwkowych (290 g),1 opakowanie
galaretki,
Dżem i powidła podgrzać w garnuszku, do momentu zagotowania; ściągnąć z palnika. Wsypać
galaretkę, dokładnie wymieszać, lekko ostudzić (by nie stężała zbyt mocno).Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty i przełożyć lekko ciepłą masą
dżemową. Udekorować
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:120 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady,100 ml
śmietany kremówki 30%,
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia
czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia i polać piernik.