Wykonanie

Pyszny piernik od Dorotki . Piekłam go na Święta .Sucha
galaretka dodana do powideł to fajny sposób na to,by nam sie powidła w cieście nie rozjechały.W przepisie jest słoik
dżemu i słoik powideł,ja użyłam tylko powideł no i polewe zrobiłam po swojemu:)Polecam:)Składniki i wykonanie cytuje za autorką:)1 i ¾ szklanki
mąki pszennejpół szklanki
cukru200 g płynnego
miodu125 g
masła3
jajka3 czubate łyżki kwaśnej
śmietany (18%)1,5 łyżki
przyprawy korzennej do piernika-ja dałam 21,5 łyżeczi
sody oczyszczonej1,5 łyżki
kakaoDo przełożenia:1 słoik
dżemu śliwkowego (290 g)1 słoik
powideł śliwkowych (290 g)1 opakowanie
galaretki, najlepiej o smaku
morelowym-użyłam pomaranczowejPolewa:mój przepis1/3 kostki
margaryny Kasia4 łyżki
cukru2 łyżki
mleka3-4 łyżki
kakaoMiękkie
masło utrzeć z
cukrem. Dodawać po jednym
żółtku, ucierać. Dodawać porcjami
miód,
mąkę wymieszaną z
przyprawą,
kakao i
sodą,
śmietanę.
Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z
ciastem. Całość włożyć do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą.Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dżem i powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać
galaretkę, dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje).Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą
dżemową (może być lekko ciepła).Polewa:
Margaryn ę roztopi ć z
cukrem,
doda ć
mleko i
kakao,dokładnie
miesza ć do całkowitego połączenia si ę składników.Lekko przestudzoną posmarowa ć ciasto.Smacznego:)