ßßß Cookit - przepis na BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ

BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Najlepszy piernik jaki dotychczas jadłam, wręcz bajeczny. Rozpływający się w ustach, cudownie aromatyczny, z własnymi powidełkami...mniam, pyszności. Piekłam na mące orkiszowej bez dodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny już w dniu pieczenia i jeszcze smaczniejszy (choć trudno to sobie wyobrazić) na drugi dzień, staje się wówczas jeszcze bardziej wilgotny i aromatyczny.
Piekłam na ciemnej blaszce o wym.27,5x22,5cm
Składniki:
- 320g mąki orkiszowej, u mnie typ750 lub 1 i 3/4 szkl.mąki pszennej
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
- 150-200g płynnego miodu (dałam 100g syropu z buraka i 50g miodu)
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 125g miękkiego masła
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (10g)
- 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi, jest bez cukru)
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
Do przełożenia:
ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej)
Polewa czekoladowa- Ganache:
- 150g gorzkiej czekolady
- 180g śmietany kremówki 30%
Ja dałam 100g czekolady i 120g kremówki (dla mnie było wystarczająco)
W misie miksera utrzeć na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu, dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać, porcjami dodajemy miód, syrop z buraka i kwaśną śmietanę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy pianę z ubitych na sztywno białek. Delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na przygotowaną wcześniej blaszkę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, na programie góra-dół, ok.40-50 minut, do suchego patyczka. Ja piekłam 40 minut.
Zostawiamy do wystudzenia. Następnie wyjmujemy ciasto z blaszki i kroimy wzdłuż na pół. Otrzymamy w ten sposób dwa blaty.
Powidła przekładamy do rondelka i podgrzewamy, można je podsmażyć kilka minut. Gorącymi smarujemy dolny blat ciasta, przykrywamy górną częścią, również smarujemy powidłami, można także posmarować boki piernika. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Polewa: W rondelku zagotowujemy kremówkę, zestawiamy z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę Po kilku minutach dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Można również czekoladę pokruszyć i wrzucić do rondelka z kremówką i całość podgrzać, tylko do rozpuszczenia.
Przestudzoną polewą pokryć dokładnie nasz piekrnik.
Kroimy po zastygnięciu. Można wstawić do lodówki na kilka minut wówczas polewa szybciej stężeje ... :-)
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/11/bajeczny-piernik-z-powidami-na-mace.html