ßßß
Ź ródłoSkładniki:1 i ¾ szklanki mąki pszennejpół szklanki cukru200 g płynnego miodu125 g masła3 jajka3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1,5 łyżki kakaoPonadto na przełożenie:1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 350 g)1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowymNa polewę:120 g gorzkiej czekolady125 g masłaMiękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość włożyć do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Dżem i powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje). Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą dżemową (może być lekko ciepła). W celu zrobienia polewy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik.Smacznego:)