Wykonanie
Kolejny piernik w mojej kolekcji. Bardzo smaczny, mięciutki i co ważne długo pozostaje świeży. Przełożyłam
dżemem wiśniowym, smakował wspaniale. Przy okazji polecam inne pierniki: litewski, starop o lski, pulchn y .Ciasto dołączam do Festiwalu pierniczków.
![](/Data/Images/eksplozjasmaku.blox.pl\2013_slash_12_slash_Piernik-przekladany/l/-24138501.jpg)
Ź ródłoSkładniki:1 i ¾ szklanki
mąki pszennejpół szklanki
cukru200 g płynnego
miodu125 g
masła3
jajka3 czubate łyżki kwaśnej
śmietany (18%)1,5 łyżki
przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1,5 łyżki
kakaoPonadto na przełożenie:1 słoik
dżemu wiśniowego (ok. 350 g)1 opakowanie
galaretki, najlepiej o smaku
morelowymNa polewę:120 g
gorzkiej czekolady125 g
masłaMiękkie
masło utrzeć z
cukrem. Dodawać po jednym
żółtku, ucierać. Dodawać porcjami
miód,
mąkę wymieszaną z
przyprawą,
kakao i
sodą,
śmietanę.
Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z
ciastem. Całość włożyć do formy (u mnie głęboka keksówka o długości 32cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dżem i powidła zagrzać, do momentu zagotowania, ściągnąć z ognia. Wsypać
galaretkę, dokładnie wymieszać, ostudzić (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje). Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 płaty, posmarować masą
dżemową (może być lekko ciepła). W celu zrobienia polewy rozpuścić
czekoladę i
masło w kąpieli
wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik.Smacznego:)